Binnenland

Nieuwe woon-zorgvorm Wageningen

In reguliere instellingen voor beschermd wonen is er volgens Fransis Bus uit Bennekom weinig plaats voor mensen met psychische problemen die 24 uur per dag begeleiding nodig hebben. Daarom besloot ze zelf een beschermende woonvorm op te zetten.

26 June 2009 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 08:13
WAGENINGEN – Fransis Bus uit Bennekom zette een woonvoorziening op voor mensen met langdurige psychische problemen. In de reguliere zorg is er volgens haar weinig plek voor hen. - Foto RD, Anton Dommerholt
WAGENINGEN – Fransis Bus uit Bennekom zette een woonvoorziening op voor mensen met langdurige psychische problemen. In de reguliere zorg is er volgens haar weinig plek voor hen. - Foto RD, Anton Dommerholt

In haar vorige werkkring had Fransis Bus (44) regelmatig te maken met de schrijnende situatie van mensen met langdurige psychische problemen. Personen met onder andere autisme, manische depressie en borderlineproblematiek verbleven soms lange tijd in een instelling omdat er voor hen weinig tot geen plaats was in een beschermende woonvorm waar 24 uur per dag begeleiding is. „Daardoor verslechterde hun situatie”, zegt Bus.Bus voelde zich aangetrokken tot deze doelgroep en richtte in 2004 een stichting op om te komen tot een woonvoorziening voor mensen met psychische problemen die niet zelfstandig kunnen wonen.

De stichting draagt de naam Parousie, wat toekomstverwachting betekent. „Deze mensen hebben in de reguliere zorg weinig perspectief. Wij willen met hen werken aan een betere toekomst, waarbij Gods Woord als kompas dient.”

Stichting Parousie gaat niet uit van een specifiek kerkverband. „Iedereen is welkom bij ons, maar we verwachten wel dat onze cliënten een christelijke levensstijl hebben en de grondslag van de stichting onderschrijven.”

Bus hoopt dat het christelijke in haar instelling niet alleen tot uiting komt door bidden, danken en Bijbellezen, maar ook in de omgang met elkaar. „Respect voor elkaar en iedereen in zijn of haar waarde laten, vind ik erg belangrijk.”

In september hoopt Bus aan de Nude in Wageningen te starten met zo’n zes cliënten. De bewoners krijgen een eigen zit-slaapkamer en delen huiskamer, keuken, badkamer, toilet en tuin.

Stichting Parousie huurt de woning tijdelijk totdat er een nieuwe woonlocatie is gebouwd die plaats biedt aan twintig bewoners. De voorziening wordt grotendeels bekostigd uit de Algemene wet bijzondere ziektekosten.

In de nieuwe voorziening krijgt elke bewoner zorg op maat. „We gaan niet uit van de beperkingen van een cliënt, maar van wat hij of zij kan. Voor de een kan dat betaald werk zijn, voor de ander vrijwilligerswerk en voor weer een ander leidt het doen van huishoudelijke taken en het volgen van therapie tot een zinvolle dagbesteding.” Daarnaast biedt Parousie arbeidsgerelateerde dagbesteding aan.

De oprichtster van stichting Parousie hoopt dat de bewoners de woonlocatie zullen ervaren als een veilige plek, waarbij de huiselijkheid en de intensieve zorg bijdragen aan het verkrijgen van een volwaardige plek in de maatschappij.

„Het mooiste zou zijn als ze in de toekomst weer zelfstandig kunnen wonen of de woonplek in Parousie ervaren als hun thuis”, aldus Bus.

parousie.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer