Nationale Bibliografie na veertig jaar klaar
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag rondt donderdag het omvangrijkste en langstlopende project uit haar geschiedenis af: de website www.stcn.nl (shorttitle catalogue Netherlands) wordt geopend.
De digitale Nationale Bibliografie biedt een overzicht van alle boeken die tussen 1540 en 1801 in Nederland zijn gedrukt of die daarbuiten in de Nederlandse taal zijn verschenen. In deze bloeiperiode van Nederlands drukwerk kwamen meer dan 200.000 verschillende titels op de markt. Met de voor iedereen toegankelijke website is de Nationale Bibliografie compleet, maakte de Koninklijke Bibliotheek bekend.De lijst is samengesteld uit de collecties van bijna 25 verschillende bibliotheken en archieven in binnen- en buitenland. Behalve veel wetenschappelijke publicaties staan er ook heel veel boeken voor ‘de gewone man’ in, zoals reisverhalen, politieke pamfletten, theologische traktaten en almanakken. Met het project is in 1969 begonnen.
Voor de perioden voor 1540 en na 1800 zijn in het verleden al vier verschillende bibliografieën samengesteld, maar de publicaties tussen 1530 en 1800 waren nog niet in één database bijeengebracht.
De database is een modern wetenschappelijk instrument voor historisch onderzoek. Naast de mogelijkheid om te zoeken op auteur en titel, kan in het overzicht worden geselecteerd op drukker, plaats, jaar en taal van publicatie, illustraties, lettertypes, boeken met illustraties enzovoort. Op die manier kan veel informatie over de boekproductie in de Nederlanden in kaart worden gebracht.
Bundel
Tijdens een symposium is vanmiddag het boek ”Boekenwijsheid” gepresenteerd, waarin dertig vooraanstaande wetenschappers binnen hun vakgebied één boek uit het bestand belichten. Aan deze bundel werkten onder anderen Louis Peter Grijp, Els Stronks, Fred van Lieburg, Arnold Heertje en Riet Schenkveld-van der Dussen mee.