Binnenland

Optimisme over aanpak onveilige stadswijk

Bestuurders van de grote steden zijn tevredenheid over de aanpak van onveilige wijken. Zo sprak de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb woensdag zijn waardering uit over de twaalf stadsmariniers, hooggeplaatste ambtenaren die werken in onveilige wijken.

Regioredactie
25 June 2009 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 08:12
ROTTERDAM – Samenscholing op de Mathenesserdijk in Rotterdam. De Maasstad zet al enkele jaren stadsmariniers in die de overlast in de stad moeten terugdringen. Burgemeester Aboutaleb is tevreden over de resultaten van hun werk. Foto Roel Dijkstra
ROTTERDAM – Samenscholing op de Mathenesserdijk in Rotterdam. De Maasstad zet al enkele jaren stadsmariniers in die de overlast in de stad moeten terugdringen. Burgemeester Aboutaleb is tevreden over de resultaten van hun werk. Foto Roel Dijkstra

De burgemeester nam woensdag een advies in ontvangst van de Tilburgse hoogleraar Pieter Tops om de stadsmariniers in dienst te houden. Volgens Tops verdienen zij een vaste plaats in de structuur van de gemeente.De kracht van de stadsmariniers is volgens de hoogleraar dat zij rechtstreeks onder het stadsbestuur vallen. „Als je met een stadsmarinier ruzie hebt, heb je ruzie met de burgemeester.” De hoogleraar noemde de stads­marinier een „generaal zonder leger, een zwerver in de organisatiestructuur.” „De stadsmarinier is van niemand, maar heeft de mogelijkheid om iedereen aan te spreken”, aldus Tops.

Het was een positief geluid dat gisteren klonk over de aanpak van probleemwijken in Rotterdam. Maar ook andere steden kennen hun succesverhalen. Stadsdeelvoorzitter Marcouch van de Amsterdamse wijk Sloter­vaart liet gisteren weten dat de criminaliteit in de probleembuurt Overtoomse Veld in de afgelopen drie jaar met 50 procent is gedaald. In 2006 luidde de stadsdeelvoorzitter nog de noodklok over deze buurt vanwege overlast en criminaliteit. Het succes zit hem volgens Marcouch in een brede aanpak. „We hebben allerlei coalities gesloten, zoals met de politie, corporaties en straatcoaches. We hebben de van-acht-tot-achtaanpak ingevoerd, waarbij scholieren de hele dag begeleiding krijgen.”

In Utrecht gingen buurtbewoners van de Merelstraat zelf over tot actie en werkten samen met de politie, welzijnswerk en ondernemers in de straat om de leefomgeving te verbeteren. Een groepje jongeren intimideerde buurtbewoners en richtte vernielingen aan. Bewoners gingen daarom op cursus om te leren omgaan met hangjongeren.

In andere delen van Utrecht is bestrijding van overlast en onveiligheid nog steeds hard nodig. De stad kondigde gisteren een gebiedsverbod af in de wijk Zuilen-Oost voor mensen die onrust veroorzaken. Het gebiedsverbod ging vandaag in. Volgens Arie Voorburg, adviseur stedelijke vernieuwing bij adviesorganisatie Arcadis, is het gebiedsverbod een belangrijk signaal voor de bewoners van de wijk. „Overlast wordt weggenomen en bewoners krijgen het gevoel dat hun problemen serieus worden genomen”, aldus Voorburg. Toch is hij ook kritisch over de maatregel, omdat deze alleen op de korte termijn effect zou hebben. „De problemen zullen zich waarschijnlijk verplaatsen naar een ander deel van de stad.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer