Besluit CO2-opslag uitgesteld
Het kabinet heeft op voorstel van minister Cramer van Milieu een besluit over CO2-opslag in Barendrecht uitgesteld.
De minister wil eerst de tijd nemen om te praten over nut en noodzaak van de ondergrondse opslag van koolstofdioxide.Dat zei de bewindsvrouw zaterdag tijdens een bezoek aan Barendrecht.
Shell en de Gasunie hebben vergevorderde plannen voor de opslag van CO2 in uitgeputte gasvelden onder Barendrecht. De CO2 wordt afgevangen bij de raffinaderij van Shell in de Rotterdamse haven. Gasunie zal het af te vangen CO2 via bestaande pijpleidingen naar Barendrecht vervoeren.
Behalve de opslag van CO2 door Shell in Barendrecht staat er een proefproject van GTI en DSM in Geleen op de planning.
Het kabinet ziet CO2-opslag als een tussenoplossing op weg naar een schone energievoorziening. De reductie van het broeikasgas staat in het kader van het tegengaan van klimaatverandering.
Bewoners en de gemeente Barendrecht zijn fel tegen de plannen. Ze zijn bang voor de risico’s die het gas met zich meebrengt. Ook denken ze dat de waarde van hun huizen daalt.
Een onafhankelijke commissie concludeerde eind april echter dat de CO2-opslag veilig is.
Omdat er veel vragen leven bij de bevolking praatte minister Cramer van Milieu zaterdag bij het CO2-informatiepunt in het winkelcentrum Carnisse Veste met de inwoners van Barendrecht.
Cramer zei begrip te hebben voor de zorgen van de Barendrechters. Ze zou eerst dit najaar de knoop doorhakken, samen met haar collega-minister Van der Hoeven. Dat wordt nu uiterlijk voorjaar 2010.
Minister Van der Hoeven van Economische Zaken sprak vorige week maandag al met de gemeenteraad. Van der Hoeven beantwoordde toen tijdens een gemeenteraadsvergadering vragen van raadsleden. „We weten al heel veel, maar een aantal vragen is nog onbeantwoord. Bijvoorbeeld of er nieuwe regels of nieuwe wetgeving nodig zijn”, aldus de minister.
Van der Hoeven zei ook dat absolute veiligheid nooit helemaal geboden kan worden. „Maar veiligheid is wel het belangrijkste criterium. Het is van doorslaggevend belang. Als er vragen komen die niet beantwoord kunnen worden, houdt het op.”
De minister noemde de geplande ondergrondse opslag een leerproject.
Correctie 23-6-2009:
Gasunie is niet betrokken bij de ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht.