Jachtkamp van circa 9000 jaar oud ontdekt
In Groningen is tijdens werkzaamheden voor de aanleg van een 600 hectare groot meer bij de nieuwe wijk Meerstad een jachtkampje opgegraven van ongeveer 9000 jaar oud.
Er zijn meer dan 2500 stukjes vuursteen gevonden, waaronder tientallen pijlpunten. Dat maakte een woordvoerder van de gemeente Groningen vrijdag bekend.De overige gevonden voorwerpen uit het kamp bestaan uit fragmenten van slijpstenen en een klopsteen waarmee vuursteen is bewerkt. Het meeste vuursteen ligt verspreid rond kuilen waarin haarden zijn gestookt. Daar werden pijlpunten gemaakt en gerepareerd. In een aantal kuilen zijn resten van verbrande hazelnootdoppen en houtskool gevonden.
De vindplaats is voor de bewoningsgeschiedenis van Groningen interessant, aldus de woordvoerder. De productie en reparatie van pijlbewapening lijkt de enige activiteit en de plek lijkt slechts enkele malen kortstondig bewoond. Nader onderzoek van het vuursteen, de houtskool en de hazelnootdoppen moet straks meer vertellen over de precieze ouderdom van het jachtkampje, de gebruikte houtsoorten, hoe vaak er gekampeerd is en door hoeveel mensen.
De opgraving is uitgevoerd door studenten archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Bureau Meerstad, de gemeenten Slochteren en Groningen. Het jachtkampje is ontdekt door archeologen van het bedrijf ARCbv uit Groningen. Het gebied waar de komende jaren Meerstad verrijst, ligt tussen Slochteren en de stad Groningen. Huidige bebouwing zoals boerderijen en oude linten van dorpen worden opgenomen in het gebied.