Binnenland

Van de Donk nieuwe commissaris Brabant

CDA’er Wim van de Donk, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), wordt voorgedragen als nieuwe commissaris van de Koningin in Noord-Brabant.

ANP
19 June 2009 21:50Gewijzigd op 14 November 2020 08:10
Provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch. Foto ANP
Provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch. Foto ANP

Dat heeft de vertrouwenscommissie van Provinciale Staten vrijdag bekendgemaakt.De 47-jarige Van de Donk volgt Maij-Weggen op die op 1 oktober met pensioen gaat. De nieuwe commissaris van de Koningin voldoet volgens de vertrouwenscommissie van Provinciale Staten perfect aan het geschetste profiel. „Van de Donk is een Brabander die van aanpakken en doorpakken weet. Bovendien is hij een verbinder van mensen en organisaties. Een bruggenbouwer”, motiveerde voorzit-ter van de vertrouwenscommissie Wim Thuis de keuze.

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) sprak in een reactie van een „heel interessante voordracht.” Een consequentie van de voorgenomen benoeming is wel dat Nederland straks nog slechts één vrouwelijke commissaris van de Koningin heeft, in Zeeland. Dat is erg weinig, constateerde Ter Horst. Zij zet zich in voor de benoeming van meer vrouwen en allochtonen op topposities bij de overheid.

Van de Donk is sinds 2004 voorzitter van de WRR, die gevraagd en ongevraagd rapporten uitbrengt en adviezen geeft aan het kabinet.

Zo stelde de WRR in 2006 dat politici moeten stoppen met ”islam-bashen”. De „stemmingmakerij” van toenmalig CDA-fractievoorzitter Verhagen over de sharia werd „onverantwoord” genoemd. Ook riep de WRR onder verantwoordelijkheid van Van de Donk het kabinet en de EU op relaties aan te knopen met de Palestijnse terroristische Hamasbeweging. Van de Donk en zijn WRR kregen veel kritiek vanuit politiek Den Haag.

Een ander voorbeeld van tegendraads denken toonde hij in een rapport over ontwikkelingshulp. Het Westen, was een van de conclusies, kijkt te veel naar het democratisch gehalte van ontwikkelingslanden. Regimes met een bijna militair karakter, geleid door verlichte despoten, zijn vaak beter voor de economie.

Van de Donk is ook bijzonder hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan de Universiteit Tilburg. Dit voorjaar was hij nog informateur voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer