„Centra Jeugd en Gezin te eenzijdig”
De Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) richten zich te veel op jeugdbeleid en nauwelijks tot niet op gezinsbeleid. Daarmee is de kans op succes voor de CJG’s klein.
Dat betoogden dr. B. Hooghiemstra en dr. C. Verhaar vrijdagmiddag bij hun aantreden als respectievelijk erelector en lector jeugd en gezin bij Fontys Hogescholen in Den Bosch.Gezinnen zijn belangrijk als focus, omdat daar de toekomst van de samenleving wordt bepaald, aldus Hooghiemstra en Verhaar. Gezinsbeleid moet lokaal ontwikkeld worden en dat gebeurt volgens hen nog nauwelijks.
De twee lectoren vinden bovendien dat het jeugd- en gezinsbeleid te veel nadruk legt op problemen. „Dat is contraproductief, want wie wil er nog gebruikmaken van een CJG als je daarmee direct het stempel ”probleemgeval” krijgt? Het is bovendien zwaar overdreven, omdat niet elke vraag waarmee mensen zitten een ‘probleem’ is. Bovendien suggereert het beleid dat problemen te vermijden zijn, terwijl ze een normaal onderdeel van het leven zijn.”
Het lijkt er volgens Hooghiemstra en Verhaar soms op dat iedere (aanstaande) vader of moeder en ieder kind als potentieel risico- of probleemgeval wordt gezien. Iedereen moet daardoor aan allerlei tests worden onderworpen.
Het is volgens de lectoren noodzakelijk om, net als in andere beroepen, blijvend te investeren in de kwaliteiten van mensen die voor jeugd en gezin werkzaam zijn. Zij moeten daarom meer mogelijkheden krijgen om vervolgopleidingen op te pakken.
Het lectoraat is gevestigd bij de pabo en pedagogisch management kinderopvang, twee opleidingen die Fontys vanuit ’s-Hertogenbosch verzorgt.