Ziekenhuizen willen vergoeding dure medicijnen
UTRECHT (ANP) – Ziekenhuizen willen dat zorgverzekeraars de kosten van dure geneesmiddelen volledig overnemen. Nu moeten de ziekenhuizen 20 procent zelf ophoesten, maar dat vinden ze te duur worden, zo heeft belangenorganisatie NVZ woensdag bekendgemaakt.
Sommige geneesmiddelen kosten bijvoorbeeld tienduizenden euro’s per kuur. Steeds meer mensen gebruiken die dure geneesmiddelen. Het gaat voor een groot deel om kankerpatiënten, maar bijvoorbeeld ook om mensen met MS.
Volgens de NVZ betalen de ziekenhuizen gezamenlijk 60 miljoen per jaar. Volgend jaar kan dat bedrag zijn verdubbbeld, verwacht de organisatie.De vergoeding van de dure medicijnen is al jaren een probleem. Drie jaar geleden besliste toenmalig minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid de vergoeding door zorgverzekeraars te verhogen tot 80 procent, zodat de ziekenhuizen minder hoefden bij te leggen dan de periode daarvoor het geval was.
Er was daar in die tijd veel maatschappelijke beroering over. Medisch specialisten en patiëntenorganisaties stelden dat ernstig zieke patiënten door de geldnood niet in elk ziekenhuis de medicijnen kregen die ze eigenlijk nodig hadden. De NVZ kan niet aangeven of die situatie nu weer speelt. „We hebben er geen zicht op”, zegt een woordvoerder.
Volgens de NVZ is er steeds meer behoefte aan dure medicijnen door de vergrijzing. Er komen meer ouderen die vaker wat mankeren. Ook verschijnen er steeds meer nieuwe medicijnen op de markt die vaak ook duurder zijn. Een derde reden is dat medicijnen steeds vaker voor meer ziekten kunnen worden gebruikt, aldus de NVZ.
De zorgverzekeraars zeggen in een reactie dat ze met de ziekenhuisbestuurders om de tafel willen als er problemen zijn met de financiering. Maar een woordvoerder zegt ook dat de verzekeraars het doelmatig voorschrijven van medicijnen hoog in het vaandel hebben. Ziekenhuizen moeten volgens hem een prikkel hebben om zuinig te zijn in het voorschrijven van geneesmiddelen.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die bepaalt hoeveel ziekenhuizen voor medicijnen moeten betalen, zegt dat binnen enkele jaren een nieuw financieringssysteem wordt ingevoerd. Het kan best zo zijn, zegt de NZa, dat de manier van vergoeden van de dure medicijnen dan zal veranderen.