Regenten herenigd in Rijksmuseum
De rijke Haarlemse families Wallis en Van Strijp zijn na een halve eeuw herenigd in het Rijksmuseum in Amsterdam. In het museum hangen sinds dinsdag vier portretten van de families weer naast elkaar.
Ze zijn geschilderd door Johannes Verspronck (circa 1602-1662), een van de belangrijkste portretschilders uit de zeventiende eeuw.De schilderijen waren ruim 350 jaar in bezit van de families Wallis en Van Strijp. In 1952 kreeg het Rijksmuseum de portretten van Eduard Wallis en zijn echtgenote Maria van Strijp in bruikleen voor een grote overzichtstentoonstelling, en daar bleven ze sindsdien hangen.
Na het overlijden van de laatste eigenares twee jaar geleden kon het museum ook in het bezit komen van twee andere werken die de familie nog bezat: een portret van een broer van Eduard (welke is onbekend) en een portret van de moeder van Maria.
Naast deze schilderijen heeft het Rijksmuseum ook zeldzaam zeventiende-eeuws lakwerk uit Japan verworven: een houten kist met een bol deksel, gelakt met een sap afkomstig uit een boom die alleen in Zuidoost-Azië groeit. Daarnaast kocht het museum een Nederlandse nabootsing, een kistje dat in 1618 is gemaakt.
„Japans lakwerk was in de zeventiende eeuw een van de meest begeerde objecten in Nederland”, aldus conservator Baarsen. „Het was een exotisch wonder dat hier kwam.”