Binnenland

Geen toename geweldsincidenten tegen gezagsdragers

Er is geen toename van het aantal geweldsincidenten tegen gezagsdragers. De ernst van het aantal incidenten lijkt echter wel toe te nemen. Dit staat in het rapport ‘Geweld tegen gezagsdragers; Preventie en aanpak van geweld tegen politie en politici’. Dit rapport is gemaakt door de bestuurwetenschappers en juristen van de Universiteit Utrecht.

Regioredactie
15 June 2009 16:18Gewijzigd op 14 November 2020 08:08

Het rapport ‘Geweld tegen gezagsdragers; Preventie en aanpak van geweld tegen politie en politici’ is gemaakt in opdracht van de regionale driehoek Utrecht. Het doel van het onderzoek was om het probleem in de regio Utrecht te inventariseren, te analyseren welke instrumenten beschikbaar zijn om incidenten te voorkomen en aan te pakken en hoe die instrumenten werken.Ernst neemt toe
De driehoek deelt de conclusie uit het onderzoek dat de cijfers over het aantal geweldsincidenten bij de politie uitwijzen dat er sprake is van een substantieel probleem. Er is geen sprake van een toename van het aantal geweldsincidenten, maar de ernst van de incidenten lijkt wel toe te nemen, al zijn precieze cijfers over verzuimschade onvolledig.

Zo waren in 2008, 118 zaken met letsel tegen 72 in 2007. Het opgelopen letsel bestond onder andere uit een gebroken neus, gescheurde kniebanden en een gebroken kuitbeen.

Vooral onverwacht en/of excessief geweld tijdens hulpverleningssituaties acht de driehoek als één van de ergste vormen van geweld tegen gezagsdragers. Er moet daarom meer prioriteit gegeven worden aan het bestrijden/voorkomen van onverwacht/excessief geweld. Hierbij moet worden nagegaan op welke wijze gezagsdragers nog meer toegerust kunnen worden om adequaat te kunnen reageren op dit geweld.

Het huidige instrumentarium om geweld tegen politie en politici aan te pakken is volgens de onderzoekers voldoende. De driehoek onderschrijft dat. Door media aandacht, verwachting van burgers en bestuurlijke druk wordt het juridisch instrumentarium in enkele opzichten overvraagd.

Een voorbeeld daarvan is de verwachting ten aanzien van het snelrecht. Het is namelijk niet altijd verstandig om snel te willen straffen omdat bij complexe strafzaken de snelheid namelijk ten koste kan gaan van andere belangen zoals een hogere strafmaat en/of een schadevergoeding.

Voor de aanpak van concrete geweldsincidenten tegen politiemedewerkers is het Utrechtse geweldsprotocol een belangrijk instrument in de aanpak van geweldsincidenten tegen politiemedewerkers.

Een goede registratie van geweldsincidenten, onder andere van verzuimschade, zal beter gestroomlijnd moeten worden. De driehoek stelt dat er ook op landelijk niveau een eenduidige registratie moet komen om geweldincidenten beter in kaart te kunnen brengen. Daardoor worden ook vergelijkingen mogelijk.

Naast de strafrechtelijke afhandeling is het verhalen van organisatorische schade, bijvoorbeeld ziekteverzuim, een belangrijk aandachtspunt. Deze kosten dienen zoveel als mogelijk te worden verhaald op de dader.

De ambitie van de driehoek is om enerzijds op basis rond het onderwerp geweld tegen gezagsdragers nuchterheid te betrachten en de aandacht terug te brengen binnen de juiste proporties, maar anderzijds nog wel slagen te maken in de effectiviteit van de aanpak. Juridische instrumenten dienen te worden ingezet in combinatie met bestuurlijke maatregelen. Het is een samenspel tussen preventie en repressie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer