Verklaring voor geheugenstoornis na beroerte
NIJMEGEN (ANP) – Een groep wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen heeft een verklaring gevonden voor de tot nu toe onverklaarbare geheugenstoornissen, die geregeld optreden na een beroerte. De onderzoekers toonden aan, dat schade in het brein invloed heeft op het hersengebied dat het geheugen regelt, ook als dat gebied niet door de beroerte is getroffen, zo melden zij donderdag.
Na een beroerte of cva heeft vrijwel iedereen last van spieruitval en bewegingsproblemen. Met training kunnen deze problemen weer enigszins verbeteren. Maar veel patiënten houden ook cognitie– en geheugenproblemen, die zelfs als dementie gekenschetst kunnen worden. Dat verschijnsel gold tot nu toe als een neurologisch raadsel, aldus het UMC.De slaapkwab regelt onder meer de belangrijkste geheugenstructuren. Wie na een beroerte geen schade heeft aan de slaapkwab, zou eigenlijk geen last kunnen hebben van geheugenstoornissen. De Nijmeegse onderzoekers hebben nu met functionele MRI aangetoond, dat deze slaapkwab veel minder activiteit vertoont als er elders in de hersenen wel schade is aangericht. Het gebied heeft dus toch schade, maar die is zonder functionele MRI niet zichtbaar.
Onderzoeksleider en neuroloog Frank de Leeuw: „Het geheugen is gebaseerd op een complex en fijn vertakt netwerk dat verbindingen heeft met vrijwel alle delen van het brein. Mogelijk veroorzaakt een beschadiging van dat netwerk buiten de slaapkwab deze problemen”.
Volgens De Leeuw biedt de Nijmeegse ontdekking de mogelijkheid om eerder te beginnen met een geheugentrainingsprogramma voor mensen die schade hebben opgelopen. Bekend is dat zo snel mogelijk na de beroerte oefenen het meeste effect heeft.