Autodieven steeds professioneler
Autodieven gaan professioneler te werk. Ze hebben het vaak gemunt op vrij nieuwe, duurdere auto’s. Ondanks deze doorgaans goed beveiligde jongere Mercedessen, Volkswagens en BMW’s, weten dieven deze wagens vrijwel onbeschadigd te stelen. Vaak gebeurt dat na een woninginbraak waarbij de autosleutels worden buitgemaakt.
Dat meldde de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) donderdag. De stichting maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. Vorig jaar verdwenen 1600 personenauto’s nadat bij een woninginbraak eerst de autosleutels werden ontvreemd. De inbrekers richtten hun aandacht vooral op huizen met een dure auto voor de deur. Het aantal autodiefstallen is na een daling in 2001 vorig jaar weer toegenomen. Het gaat om een geringe groei met 1,3 procent.
De groei betreft vooral vrij nieuwe auto’s. In 1998 was van de gestolen wagens 13,8 procent drie jaar of jonger, vorig jaar was dat percentage 18,9 op een totaal van 23.379 gestolen personenauto’s. Van jonge auto’s vindt de politie slechts 40 tot 45 procent terug. Bij oudere auto’s ligt het terugvindpercentage tussen de 80 en 90.
Volgens directeur G. Wesselink van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit verdwijnen veel gestolen dure auto’s naar het buitenland. Ook gebeurt het steeds vaker dat de wagens worden gestript waarna de onderdelen hun weg vinden naar onbekende afnemers.
Wesselink zegt geen kant-en-klare oplossingen te hebben om diefstal van autosleutels uit de woning te voorkomen. „Het ligt helemaal aan je eigen angstniveau hoe je jezelf wil behoeden voor zoiets. De een legt de sleuteltjes in zicht, de ander verbergt ze. Je moet altijd voorzichtig omgaan met je autosleutels, of je nu thuis bent of op de golfclub.” Verder kan een goede beveiliging van je huis volgens het politiekeurmerk Veilig Wonen van pas komen, vindt Wesselink.
Ook de diefstal van bedrijfsauto’s nam in 2002 toe met 18,7 procent tot 4736 stuks. Ook deze toename is volgens de stichting te wijten aan goed georganiseerde criminelen. Van de gestolen bestelauto’s werd slechts 39,5 procent teruggevonden, van de zware vrachtwagens kwam 61,5 procent terug.
Wie in het noorden van Noord-Holland woont en een Opel heeft, loopt het grootste risico dat de auto wordt gestolen. In dat deel van de provincie is het aantal autodiefstallen met 32 procent het meest gestegen van alle politieregio’s. Verder hebben de modellen van Opel een hoog diefstalrisico van 71 procent. Japanse en Koreaanse merken zijn het minst gewild bij dieven.
Het Verbond van Verzekeraars reageert bezorgd op de diefstalcijfers. De verzekeraarsclub stelt dat de veiligheid van de burger in het geding komt, omdat criminelen kennelijk steeds vaker huizen binnendringen om autosleutels in handen te krijgen. Bovendien zorgt diefstal van vooral jonge auto’s voor extra schadelast. Juist deze auto’s zijn vaak tegen diefstal verzekerd en worden in de meeste gevallen na ontvreemding niet teruggevonden.