Binnenland

„Arts meldt dubieus overlijden te weinig”

Nederlandse ziekenhuizen houden zich niet aan de wettelijke plicht om de lijkschouwer in te schakelen als een patiënt is overleden door een niet-natuurlijke oorzaak.

Binnenlandredactie
8 June 2009 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 08:04

Dat zei officier van justitie M. van Eijkelen zaterdag in het tv-programma NOVA. Volgens haar hebben ziekenhuizen vorig jaar in Nederland ongeveer honderd niet-natuurlijke sterfgevallen gemeld, maar dat hadden er volgens haar 1700 moeten zijn.Ziekenhuizen moeten veel vaker de gevallen van niet-natuurlijke dood melden, aldus de officier van justitie. Ze beroept zich op rapporten uit 2007, gemaakt door medisch specialisten, waaruit blijkt dat er per jaar 1735 vermijdbare sterfgevallen zijn in Nederlandse ziekenhuizen. Zij vindt dat al die gevallen via een lijkschouwer hadden moeten worden onderzocht.

Volgens mr. Van Eijkelen is een niet-natuurlijke dood meestal het gevolg van ernstige medische fouten. „Als je niet overtuigd bent van de natuurlijkheid van het overlijden en je geeft wel een verklaring af van natuurlijke dood, dan is dat een strafbaar feit, dat is een misdrijf.”

Artsenorganisatie KNMG is het niet met de officier eens. De organisatie vindt dat alleen gevallen onderzocht moeten worden waarbij de verdenking bestaat van moord, doodslag, mishandeling of dood door schuld. Onbedoelde medische fouten horen daar niet bij. Als het zo is dat de jarenlange interpretatie van het begrip niet-natuurlijke dood is veranderd, had justitie dat moeten zeggen, zegt de KNMG.

„Onnatuurlijke dood is dood door schuld, moord, doodslag, mishandeling”, aldus voorzitter A. Nieuwenhuijzen Kruseman. „Dat komt zelden voor. Ons rapport waar de officier van justitie naar verwijst, gaat over overlijden dat potentieel vermeden had kunnen worden.”

Officier Van Eijkelen vindt het een probleem dat jonge artsen in de opleiding niet duidelijk wordt gemaakt wat het verschil is tussen een natuurlijke en een niet-natuurlijke dood. „Een arts moet duidelijk worden gemaakt dat hij, als hij onzeker is over de natuurlijkheid van het overlijden, altijd contact moet opnemen met de gemeentelijk lijkschouwer. Dat schrijft de wet hem voor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer