Winst CU-SGP grootst in Nederbetuwe
De opkomst bij de Europese verkiezingen lag donderdag lager dan vijf jaar geleden: 36,5 procent nu, tegen 39,2 procent toen. Maar dan spreken we over gemiddelden. Plaatselijk zijn de cijfers soms heel anders.
In Rozendaal bijvoorbeeld nam wel 65,6 procent van de kiesgerechtigden de moeite een stembus op te zoeken en in Graafstroom was dat 54,1 procent. Rucphen was deze week de plaats waar relatief de minste kiezers naar het stembureau kwamen: 22,3 procent. Ook Den Helder haalde een lage score: 27,4 procent.Winnaar
De grootste winnaar van de verkiezingen was deze week de PVV. De plaats waar de partij het procentueel het beste deed, is Edam-Volendam. Daar wist de partij van Wilders 39,8 procent van de kiezers aan zich te binden.
Ook in Rucphen, de plaats met de laagste opkomst, scoorde de PVV hoog: 34,8 procent. Spijkenisse (31,6 procent PVV) en Hellevoetsluis (29,8 procent) tellen eveneens verhoudingsgewijs veel vrienden van Madlener en de zijnen.
Landelijk gezien behaalde de PVV donderdag 17 procent van de stemmen. In biblebeltgemeenten, plaatsen waarin SGP en ChristenUnie vanouds sterk vertegenwoordigd zijn, lag dit percentage in de meeste gevallen lager. Zo haalde de partij in Barneveld 14,3 procent van de stemmen en in Nunspeet 12,8.
Verliezer
Groot verliezer van deze verkiezingen was de PvdA. Verhoudingsgewijs boekte de partij de grootste achteruitgang in Reinderland: - 28 procent. In Pekela moest de PvdA 25,3 procent van haar stemmen inleveren, in Spijkenisse 19,1 procent.
Winnen deed de partij van Bos nergens. Het kleinst was haar verlies op Urk, waar zij in vergelijking met vijf jaar geleden slechts 0,4 procent van de stemmen hoefde in te leveren.
Kleine teruggang
Behaalde de combinatie ChristenUnie-SGP in 2004 5,9 procent van de stemmen, dit jaar steeg zij naar 6,9 procent. De grootste winst boekte de partij in Nederbetuwe, waar zij met 8,8 procent steeg. Ook Aalburg (+ 6,1) en Hardinxveld-Giessendam (+ 5,7) mogen er zijn.
Waar de combinatie stemmen verloor, ging het altijd om slechts een kleine teruggang: - 0,6 procent in Barendrecht, - 0,3 in Nieuwerkerk aan den IJssel. Alleen Urk springt er wat dit betreft uit: - 5,8.
Toch blijft Urk de plaats met het hoogste aandeel CU-SGP-stemmen: 57,6 procent van het opgekomen electoraat maakte het hokje voor deze lijst rood. Staphorst doet weinig onder voor Urk: 56 procent stemde op de lijst van Van Dalen en Belder. De derde gemeente in dit rijtje is Nieuw-Lekkerland: 49 procent van de kiezers stemde in deze gemeente CU-SGP.
Aan het water
Waar wonen relatief veel dierenliefhebbers? Aan het water, zo leren de cijfers. In Zandvoort stemde 6,3 procent van de kiezers op de Partij voor de Dieren. De twee gemeenten die daarna volgen zijn Zeevang (5,7 procent) en Vlissingen (eveneens 5,7). De steun in deze plaatsen voor de partij van Thieme was overigens onvoldoende om de PvdD aan een zetel in het EP te helpen.
Het CDA is het grootst in Tubbergen. Daar stemde 57,5 procent van de kiezers op Van de Camp en de zijnen.
Werkelijk veel winst boekten de christendemocraten nergens. Het meest gingen zij erop vooruit in Boarnsterhim, namelijk 3,3 procent.