Onderzoek naar thuis meten van bloeddruk
Vier academische ziekenhuizen in Nederland gaan onderzoeken of een thuismeting van de bloeddruk andere uitkomsten geeft dan een bloeddrukmeting in het ziekenhuis.
Volgens medici van een van de ziekenhuizen, het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG), zijn er aanwijzingen dat de meting door een arts soms onbetrouwbare resultaten oplevert.
Als gevolg van nervositeit van een patiënt kan een meting door een arts hoger uitvallen. Door een groep patiënten thuis de bloeddruk op te laten meten, hopen de ziekenhuizen een betrouwbaarder resultaat te verkrijgen. Naast Groningen doen het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, het Nijmeegse Radboud Ziekenhuis en het Academisch Ziekenhuis Maastricht mee aan het project.
Volgens specialist A. Smit van het AZG geeft een meting door een arts in 20 procent van de gevallen een te hoge uitkomst. Sommige patiënten krijgen hierdoor medicijnen voorgeschreven die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben, zegt hij.
Aan het onderzoek doen in totaal 450 mensen mee. Ze hebben een bloeddruk van tenminste 140-90. De helft van hen krijgt een bloeddrukmeter mee naar huis. Bij de andere helft wordt de bloeddruk alleen in het ziekenhuis gemeten. Als blijkt dat zelfmeting betrouwbaarder is, willen de ziekenhuizen vaker zelfmetingen laten uitvoeren. Circa drie miljoen Nederlanders hebben een te hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk verhoogt de kans op hartaanvallen en beroertes.