Hoofdredacties boos om journalistensubsidie
DEN HAAG (ANP) – Hoofdredacteuren van diverse media zijn ontstemd over het voornemen van minister Plasterk (Media) ruim 4 miljoen euro uit te trekken om jonge journalisten ervaring te laten opdoen bij kranten. Ze hebben hun ongenoegen verwoord in een brief aan Plasterk.
Met het geld kunnen bij dagbladen jonge verslaggevers/redacteuren aan het werk worden geholpen of gehouden. De ondertekenaars van de brief zijn van mening dat het plan concurrentievervalsend werkt en zorgt voor een soort staatsjournalistiek.Omdat Plasterk enkel voor kranten in de bres springt, draagt zijn initiatief in de optiek van de schrijvers bij aan ongelijke concurrentieverhoudingen. „Waarom krijgen websites, tijdschriften, persbureaus, journalistieke radiostations en commerciële televisie geen geld?“, vragen zij zich af. Plasterk heeft daar niet voor gekozen omdat hij van mening is dat bij die media jonge journalisten vaak volop de ruimte krijgen. „Was het maar waar. Bij internet loopt vaak helemaal niemand rond”, zei Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) woensdag.
De brief is verstuurd door de hoofdredacteuren van NRC, BNR Nieuwsradio, Elsevier, de financiële website Z24, De Pers, Trouw, NU.nl en FEM. Zij vinden het raar dat de PvdA’er met zijn plan vooruitloopt op een commissie die onderzoek doet naar de toekomst van de perssector.
„Deze zogeheten commissie–Brinkman is nog druk doende met haar analyse en interviewt nog steeds betrokkenen in de sector. Het rapport wordt deze maand verwacht. Of de problemen bij de pers te maken hebben met gebrek aan jonge journalisten, staat nog niet vast. Noch staat vast dat zij die kunnen oplossen".
In een brief van vorig najaar schrijft Plasterk nog dat „de hele perssector privaat terrein is" en dat de overheid daarom op afstand moet blijven. Het uitdelen van de 4 miljoen euro vinden de briefschrijvers in strijd met dat standpunt. „Wij zijn van mening dat de overheid redacties niet moet subsidiëren. Zoals redacties op hun beurt geen geld van de overheid moeten willen aannemen".
In de perssector worden momenteel enkele reorganisaties uitgevoerd. De ondertekenaars van de brief vrezen dat het plan van Plasterk in dit kader een wrang neveneffect kan krijgen. „Ontstemd zijn we ook omdat uw subsidie het uitgevers makkelijk maakt om, vooruitlopend op de subsidie, vast twee extra banen te schrappen".