Binnenland

GS: Eén gemeente Krimpenerwaard

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland gaan met de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Vlist, Schoonhoven en Krimpen aan den IJssel in gesprek om tot de nieuwe gemeente Krimpenerwaard te komen.

Regioredactie
3 June 2009 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 08:03
Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland gaan met de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Vlist, Schoonhoven en Krimpen aan den IJssel in gesprek om tot de nieuwe gemeente Krimpenerwaard te komen. Foto ANP
Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland gaan met de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Vlist, Schoonhoven en Krimpen aan den IJssel in gesprek om tot de nieuwe gemeente Krimpenerwaard te komen. Foto ANP

Het provinciebestuur sprak dinsdag het voornemen uit tot samenvoeging van de zogenoemde K5-gemeenten en Krimpen aan den IJssel.GS volgen hiermee het advies van de adviescommissie Bestuurlijke Toekomst Krimpenerwaard (commissie-Leemhuis), dat in mei werd bekendgemaakt. Eerder dachten GS nog aan de fusie van de K5-gemeenten. De commissie stelde voor om Krimpen aan den IJssel aan het rijtje toe te voegen voor een grotere zekerheid voor de toekomst. Volgens de commissie bevinden de afzonderlijke gemeenten zich nu in een „bestuurlijke houdgreep.” GS onderschrijven dat en spreken in de brief van gisteren over een „ernstige bestuurlijke patstelling.”

Eén Krimpenerwaardgemeente stelt volgens GS een goed woon-, werk- en leefklimaat zeker. Gedeputeerde M. van Engelshoven-Huls: „Een gemeente Krimpenerwaard kan haar taken op een goede manier voor de inwoners vervullen. Verder is de aanpak van de bestuurlijke opgaven en thema’s in het gebied gewaarborgd. Het gaat dan bijvoorbeeld om veiligheid, waterbeheer, herontwikkeling van het gebied, bereikbaarheid, ontwikkeling van toerisme, realiseren van woningbouw en het stimuleren van bedrijvigheid.”

In de desbetreffende gemeenten leeft brede weerstand tegen de voorgenomen fusie. SGP-raadslid D. den Braber van Nederlek vindt dat het provinciebestuur aan het „drammen” is om te komen tot één gemeente. Hij zegt het belang van samenwerking te onderschrijven, maar pleit voor afzonderlijke gemeenten. „Dan blijft de overheid dichter bij de burger staan.”

Burgemeester A. van Erk van Bergambacht, waarvan de raad vorig jaar zich ook tegen een fusie uitsprak, verwacht „ongetwijfeld de nodige gesprekken” in de komende maanden.

De nieuwe Krimpenerwaardgemeente kan op zijn vroegst 1 januari 2013 een feit zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer