Binnenland

Grote twijfels over controle genmaïs Werkendam

De Raad van State zette dinsdag grote vraagtekens bij de vergunningen om in Werkendam en elders in Nederland proeven te nemen met genetisch gemodificeerd maïs en aardappelen.

Van onze correspondent
2 June 2009 20:10Gewijzigd op 14 November 2020 08:02
DEN HAAG – De Raad van State zette dinsdag grote vraagtekens bij de vergunningen om in Werkendam en elders in Nederland proeven te nemen met genetisch gemodificeerd maïs en aardappelen. Foto: Protest in een gewassenveld in Australië tegen genetische gemod
DEN HAAG – De Raad van State zette dinsdag grote vraagtekens bij de vergunningen om in Werkendam en elders in Nederland proeven te nemen met genetisch gemodificeerd maïs en aardappelen. Foto: Protest in een gewassenveld in Australië tegen genetische gemod

Milieuorganisatie Greenpeace stapte naar de Raad om een zevental vergunningen aan te vechten.De vergunningen zijn verleend door de ministeries van VROM en Landbouw. Met de vergunningen kunnen aardappelbedrijf Avebe en genmäistelers Pioneer Hi-Bred en Monsanto genetisch aangepaste gewassen verbouwen.

Greenpeace is fel gekant tegen gentechnologie in de landbouw. De organisatie vreest dat de genetisch veranderde gewassen spontaan kruisen met normale gewassen en dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan voor mens, plant en dier.

Volgens VROM, Landbouw en de telers zijn de proeven met gengewassen zo veilig als maar kan. De genetisch bewerkte gewassen, zoals maïs, zijn minder gevoelig voor bepaalde insectenvraat en bestrijdingsmiddelen. De genaardappelen leveren beter zetmeel tegen lagere kosten.

Recent bepaalde het Europese Hof van Justitie dat burgers zoveel mogelijk inzicht in de risico’s van de gen-teelt moeten krijgen. Daarbij moesten VROM en Landbouw ook inzicht geven in welke gebied of op welke percelen de proefvelden liggen.

VROM en de telers zijn huiverig om de precieze locaties van de proefvelden openbaar te maken omdat actievoerders ze dan makkelijker kunnen vernielen. Om aan de Europese eisen tegemoet te komen, heeft VROM gebieden van twee bij twee kilometer aangegeven waarin de genvelden liggen, maar de precieze locaties blijven geheim en zijn alleen bekend aan de telers en de VROM-inspectie.

Staatsraad W. Sorgdrager wilde weten hoe een boer, die net naast het genteeltgebied zelf maïs of aardappelen teelt, weet dat hij een risico loopt. „En hoe kan een burger om handhaving van bijvoorbeeld een bufferzone rond de genvelden vragen als hij niet weet waar de gen-gewassen staan.” Volgens VROM is er niets aan de hand.

Binnen zes weken volgt uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer