Binnenland

Tevredenheid over de klachtafhandeling bij de klagers

Naast het feit dat een goede klachtvoorziening tot herstel van de verstoorde relatie tussen politie en burger kan leiden, verkrijgt de politieorganisatie door de resultaten van het afhandelen van klachten een instrument tot kwaliteitsverbetering.

Regioredactie
28 May 2009 15:35Gewijzigd op 14 November 2020 08:01

Politie Flevoland en de Klachtencommissie streven daarom naar een zorgvuldige afdoening van klachten waarmee op snelle wijze het vertrouwen van de burger in de politie hersteld wordt, de klacht zo min mogelijk wordt gejuridiseerd en/of gebureaucratiseerd en waarbij klager waar mogelijk genoegdoening krijgt. Zij probeert door middel van bemiddelingsgesprekken zo snel mogelijk een goede oplossing te zoeken voor de klachten van de klagers. Lukt dat niet, dan wordt de klacht in behandeling genomen door de korpsbeheerder. De onafhankelijke klachtencommissie adviseert de korpsbeheerder in de afhandeling van de klacht.Klachten in 2008
De medewerkers van de politie Flevoland hebben jaarlijks ongeveer 120.000 geregistreerde klantcontacten. Hierbij gaat het om staandehoudingen, maar daarnaast zijn er nog de normale contacten met de burger. Het merendeel van de contacten tussen de politiemedewerkers en de burgers verlopen goed. Echter in sommige gevallen worden er wel eens fouten gemaakt of voelt de burger zich onheus bejegend. Het aantal klachten dat conform de Klachtregeling in behandeling is genomen is gestegen met 4 klachten van 379 (in 2007) naar 383 (in 2008).

Net als in 2007 zijn de meeste klachten door bemiddeling afgedaan. Het aantal bemiddelde klachten is ongeveer gelijk gebleven van 263 (2007) naar 254 (2008). Uiteindelijk zijn 9 klachten in 2008 aan de klachtencommissie voorgelegd. In 2007 waren dit er nog 24. De meeste klachten zijn afkomstig uit Almere gevolgd door Lelystad, Dronten en Noordoostpolder. Traditiegetrouw komen de minste klachten van Urk.

Bij de bemiddelde klachten gaat het voornamelijk om bejegeningklachten. Hierbij gaat het specifiek om een arrogante benadering, niet luisteren en intimiderend gedrag. Het aantal klachten over geweld door de politie bleef nagenoeg gelijk, van 11 in 2007 naar 9 in 2008. Er is één klacht ingediend over het boeien door de politie.

In 2008 werden er 9 klachten voorgelegd aan de commissie, in totaal bestonden deze klachten uit 23 klachtonderdelen. Hiervan werd bij 17 klachtonderdelen geadviseerd aan de korpsbeheerder om de klacht ongegrond te verklaren. Bij 3 klachtonderdelen was er volgens de commissie sprake van een gegronde klacht. Bij 3 klachtonderdelen kon de commissie geen oordeel vellen omdat de klacht niet ontvankelijk was of omdat niet meer te achterhalen was wat zich feitelijk had voorgedaan. In dit verslagjaar zijn er geen gedragingen geconstateerd, die er in aantal duidelijk uitspringen.

De meeste klachtoordelen hadden betrekking op bejegening (4) en toepassen buitenproportioneel geweld (4) In alle gevallen werd het advies van de commissie door de korpsbeheerder overgenomen.

De commissie spreekt haar waardering uit over de wijze waarop het korps bemiddeld bij klachten.

Er werd in 2008 één onderzoek uitgevoerd door de Nationale ombudsman.

Klagersbeeld
Het beeld van de klagers uit 2008 verschilt niet veel met dat van het verslagjaar 2007. Het overgrote deel van de klagers zijn mensen, die niet eerder met de politie in aanraking zijn geweest en die een bepaald verwachtingspatroon hebben van een politieoptreden.
Over het algemeen wordt, naar aanleiding van een politiecontact of het waarnemen van een gedraging welke niet past binnen dit beeld, een klacht geschreven. Hier komt ook bij dat de maatschappij mondiger en minder tolerant is geworden. Dagelijks ervaren politiemensen op straat de verharding van de maatschappij.

Opvallend is dat het vaak de korte contacten zijn die tot een klacht leiden. Uit de gesprekken komt regelmatig naar voren dat de uitleg van een bepaalde handeling van politiezijde ontbreekt.
Klachten zijn daarom een belangrijk instrument om tekortkomingen binnen de organisatie te signaleren. De leermomenten uit een klacht worden niet alleen op individueel niveau met de betrokken politieambtenaren besproken maar ook in briefings en groepsoverleggen.

De klachtencommissie constateert dat de toename van het aantal klachten, die door de Klachtencommissie zijn behandeld in 2007, een incident is. In 2008 werden 9 klachten behandeld. In het functioneren van de politie zijn geen wezenlijke afwijkingen van de bevindingen ten opzichte van voorgaande jaren te ontdekken. En er zijn ook geen structurele tekortkomingen in het functioneren van de politie in Flevoland gebleken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer