Plannen voor gebiedsontwikkeling Yerseke
In Yerseke is woensdag de ”Zilte Zaken en Smaken Dag” gehouden. Het is het begin van de uitvoering van allerlei plannen ter ondersteuning van het Zeeuwse dorp.
De plannen zijn ambitieus: van een ”mosselexperience” tot een kenniscentrum voor de schaal- en schelpdiersector, van innovatie van de oestersector tot het transformeren van het recreatiegebied bij de jachthaven.Aanleiding voor de gebiedsontwikkeling van Yerseke is de kwetsbaarheid van de plaatselijke economie, wat samenhangt met de grote afhankelijkheid van Yerseke van de schaal- en schelpdiersector.
Het verdwijnen van de kokkelsector een aantal jaren geleden kostte 300 arbeidsplaatsen in en om Yerseke.
„Het ultieme doel van de ontwikkelingen is het verbreden van de economische basis”, stelt J. G. J. Smeenk, beleidsmedewerker van Kruiningen en actief in de structuurgroep gebiedsontwikkeling Yerseke.
Er zijn verschillende werkgroepen gevormd, die elk aan een project werken. De projectgroep Mosselexperience wil graag een leerzame attractie opzetten over alles wat met schaal- en schelpdieren te maken heeft. In hetzelfde gebouw kunnen mogelijk ook een aquarium, een hotel, een congresruimte en een dorpshuis worden gehuisvest.
Zaken en smaken
Meer evenementen in Yerseke – dat is het doel van een andere werkgroep. Voor 2009 lijkt dat al aardig te lukken. Vandaag is de Zilte Zaken en Smaken Dag gehouden, bedoeld voor burgers, toeristen, studenten, bedrijfsleven en iedereen die te maken heeft met aquacultuur. Het programma omvatte een streekmarkt, lezingen, workshops en de mogelijkheid een rondvaart en een natuurwandeling te maken.
Verder wordt het aantal activiteiten op de mosseldag uitgebreid en staat er in oktober een kennisevenement op het programma, met ontspanning en educatie.
En dan de oesterputten, hét boegbeeld van Yerseke. „We ontdekten dat de eigenaren van de oesterputten het idee hadden dat de gemeente hen weg wilde hebben”, vertelt Smeenk. „Dat is echter absoluut niet zo, de putten versterken juist het imago van Yerseke.”
Ook voor de oesterputten is nu een projectgroep opgericht, die zich enerzijds bezighoudt met de inrichting van het terrein rondom de putten en anderzijds hard werkt aan de innovatie van de productie.
De vruchten worden al zichtbaar; er is een investeerder die het nu aandurft om een verwaarloosd deel van de putten op te knappen.
Vertaalslag
In Yerseke zijn twee wetenschappelijke kennisinstituten aanwezig, Imares en NIOO. Echter, de vertaalslag van wetenschap naar oplossingen voor praktijkproblemen ontbreekt regelmatig.
Daarom wil de gemeente Reimerswaal een kenniscentrum oprichten, waarin bedrijven en scholen (Edudelta in Goes, Hogeschool Vlissingen en Wageningen Universiteit) kunnen samenwerken met het oog op bijvoorbeeld de ontwikkeling van schelpdierkweek in gespecialiseerde bedrijven op het land.
Als het aan wethouder J. J. L. de Kunder (CDA) van de gemeente Reimerswaal ligt, begint de gemeente liever vandaag dan morgen aan de verwezenlijking van al deze plannen.
Maar zo ver is het nog niet: „Naar de vier genoemde projecten wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan. Die informatie wordt verwerkt in een structuurvisie die rond de zomer klaar moet zijn. Daarna moet het in oktober door de gemeenteraad goedgekeurd worden”, aldus de wethouder.
Compliment
Pas als deze groen licht geeft, kan het echte werk beginnen. De Kunder: „We krijgen nu al van allerlei mensen te horen: Goed dat jullie dit doen. Ook het bedrijfsleven van binnen én van buiten Yerseke komt er al op af. Dat is fijn, want zij zijn uiteindelijk de investeerders.”