Binnenland

Wangedrag tegen politie niet dubbel bestraft

De politierechter in Amsterdam heeft dinsdag de wens van justitie om wangedrag tegen politiemensen dubbel zo zwaar te bestraffen, niet helemaal ingewilligd.

ANP
27 May 2009 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 08:00
AMSTERDAM - De politierechter in Amsterdam heeft dinsdag de wens van justitie om wangedrag tegen politiemensen dubbel zo zwaar te bestraffen, niet helemaal ingewilligd. Foto ANP
AMSTERDAM - De politierechter in Amsterdam heeft dinsdag de wens van justitie om wangedrag tegen politiemensen dubbel zo zwaar te bestraffen, niet helemaal ingewilligd. Foto ANP

Ze kwam tot gemiddeld 70 procent hogere straffen dan in zaken die gaan om belediging, bedreiging of geweld tegen gewone burgers, liet het openbaar ministerie weten.Het OM vindt dat mensen met een publieke taak extra bescherming nodig hebben, omdat zij zich ten gunste van de maatschappij in moeilijke situaties moeten begeven. Daarom geldt bij het OM sinds 2006 de vuistregel dat tegen verdachten van wangedrag tegen bijvoorbeeld politieagenten en ambulancepersoneel een twee keer zo hoge straf wordt geëist.

Zeventien verdachten moesten dinsdag in Amsterdam voor de rechter verschijnen. De rechtbank had er een themazitting voor ingeruimd, die een groot deel van de dag in beslag nam. Er kwamen onder meer zaken aan bod van verdachten die zich hebben misdragen tegenover politiemensen, straatcoaches en personeel van het openbaarvervoerbedrijf GVB.

Verrassend genoeg maakte de rechter onderscheid tussen belediging van politieagenten en straatcoaches aan de ene kant en van ambulancepersoneel aan de andere kant. Personen die op de ambulance werken, verdienen in haar ogen nog meer bescherming. Politiemensen houden van tevoren al meer rekening met „agressie of zelfs met angstaanjagend gedrag.” Daarom kwam de rechter wel tot hogere straffen, maar niet tot een verdubbeling. „Ze reserveert de 100 procentsverhoging voor ambulancepersoneel”, lichtte justitie toe.

De Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) is teleurgesteld over het oordeel van de politierechter. „Met de stelling van de politierechter dat het hier gaat om een beroepsrisico voelt de RHC zich niet gesteund als het gaat om het handhaven van gezag. Politiemensen moeten zich in hun optreden in de rug gesteund voelen, door de samenleving en waar nodig de rechterlijke macht.”

Een Amsterdammer die zich verzette toen de politie hem wilde arresteren, kreeg een taakstraf van zestig uur, terwijl dat veertig uur was geweest als hij niet tegen een agent had geageerd. Hij gaf een politieman een kopstoot toen die hem wilde boeien en bedreigde hem verbaal.

De rechter benadrukte dat ambtenaren in functie altijd met respect moeten worden behandeld. Wangedrag tegen deze mensen werkt strafverhogend.

De themazitting was de eerste uit een serie. Het OM in Amsterdam wil vanaf juli elke twee maanden verdachten uit deze categorie op één dag voor de rechter brengen. Volgende week woensdag is er weer zo’n dag; dan moeten verdachten voorkomen van ernstigere geweldsmisdrijven tegen mensen met een publieke taak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer