Patiënten terug wegens ’bedrijfsongeval’
ROTTERDAM (ANP) – Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam roept 796 patiënten terug om ze te controleren op besmetting met hepatitus B en C (geelzucht) en het aidsvirus hiv. De betrokken patiënten zijn inwendig onderzocht met endoscopen waarvan niet zeker is dat ze goed waren ontsmet, omdat een reinigingsapparaat defect was. Vijf vragen die worden beantwoord door algemeen directeur Paul Smits.
- Hoe groot is de kans dat patiënten daadwerkelijk zijn besmet?„De kans is heel klein. Bijvoorbeeld: de kans dat je besmet raakt als je je prikt met een naald met hiv–bloed is kleiner dan 0,3 procent".
- Hoe lang duurt het voordat de betrokken patiënten hierover zekerheid hebben?
„Als zij zich morgen laten prikken, hebben ze binnen drie dagen uitslag".
- Hoe kan het dat het defect aan het schoonmaakapparaat, dat vermoedelijk al op 16 oktober 2008 is ontstaan, pas woensdag is ontdekt?
„Omdat er toen weer een onderhoudsbeurt was waarbij het appartaat ook is gecontroleerd. Het ingewikkelde is dat de leverancier het op 16 oktober ook heeft gecontroleerd bij een onderhoudsbeurt. En toen leek het goed, maar was het waarschijnlijk niet. Nader onderzoek moet uitwijzen, wat er precies is gebeurd. Voor dat onderzoek schakelen we een onafhankelijke partij in. We zeggen niet wie de leverancier is".
- Wie is nu precies voor dit ’bedrijfsongeval’ verantwoordelijk?
„Ik heb wel een vermoeden, maar eerst moet worden onderzocht wat het precies is geweest. Dan wordt duidelijk wie had moeten optreden en kunnen we het voor de toekomst nog beter doen".
- Wie draait op voor eventuele schadeclaims?
„Zowel het ziekenhuis als de leverancier is hiervoor verzekerd. Maar voor de patiënt is het ziekenhuis het aanspreekpunt. Hij valt niet tussen wal en schip en hoeft niet uit te zoeken wie verantwoordelijk is".