„Zwakke leerling wordt bij Cito-toets ziekgemeld”
Het moet afgelopen zijn met ’modieuze’ plannen om scholen af te rekenen en te financieren op concrete prestaties. „Dat leidt er toe dat in Amsterdam zwakke leerlingen naar huis worden gestuurd op de dag van de Cito-toets. Dan zijn ze zogenaamd ziek.”
Dat stelde PvdA-leider Bos maandag in een gastcollege dat hij gaf aan studenten van de Saxion Hogeschool in Enschede. Bos zei dat de overheid de kwaliteit van het onderwijs moet garanderen door toezicht van de inspectie en de bekendmaking van de bevindingen. Niet alleen door achter een cijfertje van Cito-scores aan te rennen.
De PvdA-leider hield verder een pleidooi voor onder meer het invoeren van deelcertificaten voor leerlingen in het VMBO, hogere salarissen en extra toelagen voor leraren op achterstandsscholen en betere arbeidsvoorwaarden en loopbaanperspectieven voor docenten.
In navolging van het huidige kabinet zei ook Bos dat de onderwijswereld niet nogmaals met allerlei vernieuwingen moet worden geconfronteerd. „We willen rust in de tent.” Verder riep hij het bedrijfsleven op meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling op wetenschappelijk niveau. De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven geven daar ongeveer 2 procent van het bruto nationaal product aan uit.
Dat is bijna de helft van landen als Finland, Zweden en de Verenigde Staten, zei Bos. Hij pleit voor een verdubbeling van de Nederlandse investeringen en wil dat vastleggen in een ’innovatieakkoord’ dat onderdeel moet worden van een nieuw Sociaal Akkoord.
Tot slot noemde hij het ’ouder-school contract’. Daarin moeten scholen en ouders afspraken vastleggen over het onderwijs en de zorg voor kinderen. „In ruil voor goed onderwijs, komen kinderen uitgerust op school, hebben ze gegeten, schone kleren aan en worden ze op tijd opgehaald.” Ook afspraken over het contact met de school en deelname aan activiteiten kunnen er in worden opgenomen. Desnoods gebeurt dit op ’niet-goed-geld-terug-basis’, aldus Bos.