Consument

Moderne kuipplanten

Kuipplanten zijn nog steeds een zeer gewild product. De houten kuipen van vroeger zijn vervangen door plastic containers of grote, eigentijdse potten en het sortiment planten dat gebruikt wordt om erin te zetten, is groot. Het kunnen zoals vroeger laurierstruiken of zelfs olijfbomen zijn, maar meestal zijn het rijk bloeiende planten die heel de zomer kleur aan de tuin geven.

Noor de Graaf
15 May 2009 12:46Gewijzigd op 14 November 2020 07:55
Kuipplanten doen het goed bij tuincentra. Eigenlijk zijn het kamerplanten die buiten staan en veel licht en zon verlangen. Ze vragen dan ook veel meer zorg dan planten in de volle grond. Foto’s RD
Kuipplanten doen het goed bij tuincentra. Eigenlijk zijn het kamerplanten die buiten staan en veel licht en zon verlangen. Ze vragen dan ook veel meer zorg dan planten in de volle grond. Foto’s RD

Bij tuincentra en andere verkooppunten worden steeds meer planten aangeboden in grote potten, bakken of manden. Vaak leuk om cadeau te doen, maar ook gemakkelijk om zelf te houden. Zonder er iets aan te doen, zijn dergelijke planten zo neer te zetten of op te hangen.Telers zijn steeds vaker op zoek naar planten die zich goed lenen voor verkoop als tuin- en terrasplant in pot. Bij begonia, lobelia, petunia, Scaevola, vlijtig liesje en nu ook bij violen zijn rassen gekomen die over de potrand heen groeien, zodat het hangplanten worden. Staan ze in de volle grond, dan moeten ze wat meer ruimte hebben omdat ze breed uitgroeien.

Bloemeneiland

Door de grote vraag naar terras en kuipplanten zijn er allerlei veranderingen opgetreden binnen het gangbare sortiment perkplanten. Niet alleen hangvormen zijn populair geworden, maar ook bladplanten, zoals de grijsbladige Dichondra, om een mooie kleurcombinatie te maken.

Wie een beplanting wil naar eigen keus, kan losse planten kopen en daarmee een bak beplanten. Het hoeft geen bak te zijn, ook van gaas valt prima een vorm te maken, van binnen bekleed met plasticfolie, worteldoek of grof gevlochten kunststof en vervolgens gevuld met potgrond.

Een andere mogelijkheid is om op het terras een zak potgrond neer te leggen en die te beplanten zodat er een bloemeneiland ontstaat. Ophangen kan ook. In beide gevallen is het mooier en steviger om de plastic zak in een jute zak te doen, daar gaten in te knippen waar de planten in kunnen. De bedoeling is dat blad en bloemen na korte tijd het materiaal helemaal bedekken.

Bedenk wel dat een bak of een ander voorwerp met planten bij droog weer veel water en voeding nodig heeft. Een stuk tuinslang met een hete naald van gaatjes voorzien is een handige oplossing. Sluit het ene uiteinde af en leg de slang in een cirkel net onder de grond. Het open eind moet recht boven de grond uitsteken. Direct of via een trechter kan daar gemakkelijk water in worden gegoten, dat zich vervolgens goed door de grond verspreidt. Er zijn ook gietslangen in de handel en wie veel planten in potten heeft, doet er goed aan om een druppelsysteem aan te schaffen.

Veel planten of grote planten in een kleine hoeveelheid potgrond behoeven meer water. Bij zonnig weer kan geen dag worden overgeslagen om ze water te geven. Als de grond eenmaal droog is, is het moeilijk die weer voldoende vochtig te krijgen. Besproei in zo’n geval regelmatig even en laat het water langzaam in het substraat trekken. Controleer een half uur na een gietbeurt of de grond goed vochtig is.

Besproeien van de planten is niet nodig, het gaat erom dat de wortels over voldoende vocht beschikken. Doorgaans is het het beste om bij iedere watergift een lage concentratie meststof mee te geven. Verder moet overtollig water weg kunnen. Wie een bak of pot heeft waarin hij zelf een gat voor afvoer moet maken, moet dat doen op 3-5 cm vanaf de bodem en de bak tot afvoerhoogte vullen met grind of steenslag. Hierdoor blijft onderin een kleine reserve aan water staan.

Solitair

Behalve bakken met een combinatie van planten zijn grote solitaire kuipplanten ook heel gewild. Aanraders die prachtig kunnen bloeien zijn Dipladenia ”Sundaville”, Solanum rantonettii, potalstroemeria, Brugmansia, Begonia ”Dragon Wings”.

Daarnaast blijven ook de klassieke kuipplanten zoals de grijsbladige olijfboom, maar ook de citrus en de laurier nog steeds gevraagd. Populair zijn verder planten met eetbare vruchten: aardbei, tomaat, komkommer, paprika, aubergine, pepino of meloenpeer. Voor een goed resultaat is het zaak over een zonnige plek in de luwte te beschikken.

Grote planten waaien gemakkelijk om, zet ze daarom in ieder geval in een container met een brede basis. Blijven ze steeds op dezelfde plaats staan, dan is het het overwegen waard de pot met montagekit vast te lijmen.

Grote potten drogen minder snel uit dan kleine, maar geef zo veel water tot het er van onderen uitloopt. Dagen met zonnig, mooi weer nodigen uit om eropuit te gaan, maar zorg dan wel eerst voor de planten. Gedurende een natte periode stellen veel planten het op prijs als hun blad droog blijft. Een overkapping is dan gunstig, maar zet ze wel in het volle licht.

Zorg

Kuipplanten moeten worden gezien als kamerplanten die buiten staan en veel licht en zon verlangen. Ze vragen veel meer zorg dan planten in de volle grond. In tuingrond kunnen wortels op zoek gaan naar water en voeding. In een pot is de ruimte beperkt en als de grond droog is zal de plant slap gaan hangen en al toont hij dat niet door zijn stevige bouw, toch ondervindt hij schade. Al herstelt de plant zich snel na begieten, de bloei en eventuele vruchtzetting hebben meestal negatieve gevolgen opgelopen.

Bij de aankoop van kuipplanten is het zaak te bedenken wat er in de winter mee gebeurt. Winteropvang regelen voor dure planten in een kas is mogelijk, maar dan moeten ze wel goed te transporteren zijn. Stekken en de jonge plant laten overwinteren kan ook. Op die manier komt er ieder jaar een nieuwe kuipplant, maar in omvang zal die vaak kleiner blijven dan de oorspronkelijke.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer