Dow Terneuzen in de clinch om milieumaatregel
De raffinaderij van Dow Benelux in Terneuzen is bereid het fabriekscomplex te moderniseren, maar niet zo snel als de milieuorganisaties en ook provincie Zeeland dat willen.
Dow stapte donderdag in hoger beroep naar de Raad van State (RvS) omdat het chemiebedrijf het niet eens is met een aantal strenge milieuvoorschriften in de nieuwe milieuvergunning.Milieuorganisaties als Natuur en Milieu, De Zeeuwse Milieufederatie en MOB gingen ook bij de RvS in beroep. Zij vinden de nieuwe vergunning voor Dow veel te soepel. Zij eisten gisteren tijdens de rechtszitting snelle maatregelen om de fabriek op basis van Europese milieurichtlijnen te dwingen de best beschikbare milieutechnieken (BBT) toe te passen.
Tijdens de rechtszaak ging het niet zozeer om de noodzaak om bepaalde milieumaatregelen te nemen, maar meer om het tijdspad waarin deze moeten worden toegepast.
De raadsvrouw van Dow ontkende dat de petrochemische fabriek sinds de bouw in de jaren zestig en zeventig niets meer is veranderd. Wel erkende ze dat in tegenstelling tot raffinaderijen elders in het land de uitstoot van verzurende stikstofoxiden en het broeikasgas CO2 niet is afgenomen. „Dat is echter relatief, omdat de productiecapaciteit in al die jaren ook flink is toegenomen”, aldus de raadsvrouw.
De milieuorganisaties vinden dat Dow zo snel mogelijk moet overschakelen op kraakinstallaties en fornuizen die een lage stikstofoxide en CO2-uitstoot hebben. Een provinciewoordvoerster zei dat Dow over een aantal jaar de beste technieken zal moeten toepassen. „Maar het is onverantwoordelijk om in één keer alle processen stil te leggen en nieuwe branders aan te brengen. Als de vervanging gebeurt bij de reguliere onderhoudstops, kan over een paar jaar de hele fabriek aangepast zijn”, aldus de woordvoerster van de provincie Zeeland.
De raadsvrouw van Dow zei nog dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 al flink is afgenomen, omdat het bedrijf veel minder restgassen affakkelt dan vroeger. Die gassen worden nu gebruikt om de ovens op te warmen, waardoor er aardgas wordt bespaard. Bovendien is Dow begonnen met een experiment met een nieuwe kraakoven die heel weinig stikstofoxiden uitstoot. Omdat er in het buitenland problemen met dit soort ‘low NOx branders’ zijn, wil Dow eerst uitgebreid testen. De milieuorganisaties vinden desondanks dat Dow veel te veel tijd krijgt om noodzakelijke milieumaatregelen te nemen.
De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.