Binnenland

PvdA: Acceptatieplicht scholen van de baan

PvdA-lijsttrekker Bos is teruggekomen van zijn plan om bijzondere scholen te verplichten ouders en leerlingen op te nemen die de grondslag van de school niet onderschrijven, maar alleen respecteren. De sociaal-democraat zoekt het nu in vrijwillige afspraken tussen scholen over spreiding van allochtone leerlingen.

Redactie politiek
13 January 2003 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 00:03

Dat bleek zondag tijdens een lijsttrekkersdebat voor de radio. De invoering van een acceptatieplicht houdt Bos wel als stok achter de deur in het geval afspraken tussen scholen en gemeenten over vrijwillige spreiding van leerlingen achterwege blijven.

CDA-lijsttrekker Balkenende noemde een acceptatieplicht van leerlingen voor het bijzonder onderwijs zondag niet aanvaardbaar. Om dit moment kunnen bijzondere scholen leerlingen (en ouders) weigeren als ze niet bereid zijn de grondslag van de school te onderschrijven. De CDA-lijsttrekker wil dat zo houden: „Anders moeten reformatorische scholen straks kinderen accepteren die daar niet passen.” Van de grote partijen is alleen de VVD nu nog voor een acceptatieplicht.

Balkenende kwam op het punt van de vrijheid van onderwijs in aanvaring met VVD-leider Zalm. De liberalen willen het liefst dat er geen islamitische scholen meer bijkomen: „Ouders die het goede voorhebben met hun kinderen, sturen hen niet naar een islamitische school.” De CDA-lijsttrekker ziet daarin een directe aanval op het bijzonder onderwijs en daar wil hij niets van weten.

PvdA-lijsttrekker Bos kwam zondag in het nauw omdat hij niet wil zeggen wie hij als kandidaat-premier naar voren schuift als de partij als grootste uit de stembus komt. „Ik denk dat de mensen in het land niet geïnteresseerd zijn in de poppetjes”, aldus de PvdA-voorman. Hij wees daarbij op de grote verschillen tussen de peilingen. De Hond voorspelt dat de PvdA bij verkiezingen op dit moment groter zou worden dan het CDA, maar volgens het Nipo heeft Balkenende nog een voorsprong van twaalf zetels.

LPF-leider Herben vroeg Bos op de man af of hij Melkert of Klaas de Vries naar voren wilde schuiven, maar Bos ging er niet op in. Na afloop van het lijsttrekkersdebat liet de PvdA-lijsttrekker doorschemeren dat de „paarse” bewindslieden niet in grote getale zullen terugkeren.

Oud-fractievoorzitter Van Nieuwenhoven heeft voor de televisie gezegd dat ze eventueel bereid is de taak van premier op zich te nemen. De PvdA-partijtop heeft haar die uitlating niet in dank afgenomen.

Balkenende blijft inzetten op een CDA/VVD-coalitie. De christen-democraat vindt dat de PvdA nog niet klaar is om te regeren. Hij vindt dat de PvdA te gemakkelijk afstand neemt van ingenomen standpunten.

Een nieuw kabinet met de LPF acht Balkenende uitgesloten. „Ik heb geen zin in een nieuw avontuur”, aldus de CDA-voorman. Ook gedoogsteun van de LPF ziet hij niet zitten. De VVD vindt dat overigens wel een optie. Balkenende kiest dan liever voor ChristenUnie en/of D66, zo staat in een interview met het dagblad Trouw van vanmorgen.

Balkenende botste zondag met de linkse partijen over het gedoogbeleid. De CDA’er wil daar een einde aan maken. „Het NL van Nederland staat zo langzamerhand voor No Limits”, aldus de demissionaire premier. Als voorbeeld noemde hij het testen van XTC-pillen op houseparty’s: „Alsof je tegen een crimineel zegt: je mag niet inbreken, maar als je het doet, doe het dan met handschoenen aan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer