Populariteit Beatrix stijgt
RIJSWIJK - De sympathie voor koningin Beatrix is na de aanslag op Koninginnedag gegroeid. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond die zondag bekend werd gemaakt. Voor het drama vond 72 procent de vorstin sympathiek, na de aanslag groeide dat naar 81 procent. Ook vonden meer mensen (44 procent) dat de koningin dicht bij het volk staat dan ervoor (30 procent).
Uit de peiling blijkt verder dat het aantal mensen dat Beatrix het liefst zo snel mogelijk afstand ziet doen van de troon, na Apeldoorn is afgenomen van 20 naar 14 procent. Daarbij had voor de aanslag 27 procent een voorkeur voor de huidige vorstin terwijl dat na Koninginnedag 43 procent was.De Hond houdt elk jaar kort voor Koninginnedag een peiling. Dit jaar heeft hij dat vanwege de aanslag daarna herhaald.
De politieke peiling van De Hond heeft de afgelopen week, waarin het parlement en kabinet met reces waren, geen verschuivingen opgeleverd. De PVV van Wilders zou met 32 zetels de grootste fractie in de Tweede Kamer worden als er nu verkiezingen plaatsvinden. Het CDA neemt een tweede plek in met dertig zetels. De huidige coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie is nu goed voor 56 zetels in de Tweede Kamer.
Met een weekend vol herdenkingen heeft de stad Apeldoorn zondag een week van rouw afgesloten. Drie herdenkingsbijeenkomsten moesten ervoor zorgen dat de Apeldoornse gemeenschap de tragische gebeurtenissen op Koninginnedag eindelijk achter zich kan laten.
In de Apeldoornse schouwburg Orpheus hielden nabestaanden, hulpverleners en slachtoffers van de aanslag vrijdagavond een emotionele bijeenkomst. Hier waren ook leden van de koninklijke familie aanwezig. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Màxima, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven herdachten de slachtoffers samen met de 1200 aanwezigen in de zaal. Toespraken van premier Balkenende, de burgemeester van Apeldoorn en de dochter van een van de slachtoffers brachten de aanwezigen soms tot tranen.
„Nederland is in zijn ziel geraakt”, zo omschreef de premier het sentiment dat in het land heerst sinds Karst T. op Koninginnedag met zijn auto het publiek in Apeldoorn inreed met het doel de bus te raken waarin de koninklijke familie werd rondgereden.
Gelijktijdig met de officiële herdenking in de schouwburg waren op het Apeldoornse marktplein vijfduizend mensen bijeen gekomen om stil te staan bij de slachtoffers van de aanslag. Vooral de stilte overheerste. Na afloop spraken verschillende bezoekers de hoop uit dat in Apeldoorn het normale leven weer opgepakt zou kunnen worden. „Ik ben blij dat dit nu afgesloten kan worden”, zei een van de herdenkers, „heel de week worden we geconfronteerd met de auto die tegen de Naald rijdt”.
Het bleek nog niet zover. Vrijdagavond laat werd bekend dat het drama in Apeldoorn een achtste leven had geëist. Een 46-jarige vrouw uit Moergestel bezweek vrijdag aan de verwondingen die zij op Koninginnedag opliep.
Zaterdagochtend vond er in de Grote Kerk in Apeldoorn een speciale kinderkerkdienst plaats om kinderen te helpen het koninginnedagdrama te verwerken. Tussen de drie- en vierhonderd kinderen met hun ouders woonden de dienst bij. De kerk organiseerde de dienst omdat diverse kinderen de aanslag voor hun ogen hebben zien gebeuren. Zo stonden leerlingen van de Julianaschool in Apeldoorn in het publiek, vlakbij de plek waar Karst T. met zijn auto door de menigte reed.
Jongeren tussen de twaalf en achttien jaar kregen zondag de mogelijkheid om hun hart te luchten over de dingen die zij hadden zien gebeuren op Koninginnedag, voor hun eigen ogen of op de televisie. Een groepje van zeven zat zondag in een gebouw van de kerk bij elkaar om het drama van zich af te praten. „Voor jongeren is het belangrijk om hun verhaal zo vaak als ze willen kwijt te kunnen. Dat kon hier”, zei jongerenwerker Nienke van der Scheer die de bijeenkomst begeleidde.