Delftse speurder: Ouderen vinden onze actie prachtig
In anderhalve week tijd haalden ze met een zware magneet vijf granaten uit de Tweede Wereldoorlog boven water in Delft. Tot schrik van de politie. Speurder Mart Hoffmann: „Voor oude baasjes langs het water is het een feestje.”
Zoeken naar eeuwenoude geheimen in de grond of onder water. Mart Hoffmann (41) uit Delft is er weg van. Al tientallen jaren speurt hij met zijn metaaldetector naar oude voorwerpen in de grond. Via zijn bedrijfje adviseert hij metaaldetectorspeurders en geeft hij gastlessen op school.Omdat –door regelgeving– het gewroet in de grond de laatste jaren toch wat lastiger wordt, zocht Hoffmann naar andere mogelijkheden. Samen met zijn speurmaat Dirk de Jong uit Ridderkerk maakte hij een zware magneet, die oude spullen onder water naar boven trekt.
De afgelopen maanden beproefde het duo zijn geluk in de Delftse Schie in Delft. Over een lengte van enkele honderden meters haalden de mannen tal van historische spullen boven water. Geestdriftig: „Veel bootshaken, soms 200 jaar oud, mesjes, oud gereedschap, een zogeheten radslotsleutel om een musketkarabijn te ontgrendelen, bedoeld voor de ruiterij. Heel blij werd ik van een mooie schaats, waarschijnlijk uit het begin van de negentiende eeuw.”
De laatste weken is het echter andere koek. De Jong en Hoffmann haalden met hun magneet oorlogsspullen naar boven. Zo stuitten ze onder meer op vijf granaten. Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) rukte uit om de verroeste explosieven op een veilige manier onklaar te maken.
Het is de politie een doorn in het oog dat de mannen aan het speuren zijn in de Schie. De sterke arm vreest dat opgeviste explosieven ontploffen. Met alle risico’s van dien, niet alleen voor de beide speurders, ook voor bewoners langs het water.
Hoffmann zegt geen problemen te willen hebben met de politie. Hij stelt dat een oudere buurtbewoner ná de vondst van de granaten de munitiedumpplaats heeft aangewezen. Het zou gaan om een strook van 10 meter in de Schie, vlak bij de plek waar een café stond. Vandaar gooiden Nederlandse soldaten in 1940 wapens in het water. „Zelf wil ik niet meer op die plek vissen. Ik wil geen ellende.”
De Delftenaar wil doorgaan met zoeken elders in de Schie. Hij hoopt met de autoriteiten op één lijn te komen. „Ik wil de politie niet tegenwerken. Samen zouden we een gulden middenweg moeten vinden.”
Het gevaar bestaat dat u elders in de Schie ook op explosieven stuit, met alle risico’s van dien?
„De granaten liggen in de bagger geprikt. Die rollen dus niet naar links en rechts.”
Stel dat u elders in de Schie toch een verdwaalde granaat tegenkomt?
„Die kans acht ik niet uitgesloten, maar ik ben er niet bang voor. Zo’n ding verdwaalt niet zomaar. Oudere bewoners hebben vrij precies aangewezen waar vroeger munitie is neergegooid. Daar ga ik dus niet zoeken. Ik wil geen problemen en geen ellende. Ik heb geen verstand van munitie. Ik zoek er ook niet bewust naar.”
Kunt u zich voorstellen dat omwonenden toch bang zijn dat er iets misgaat?
Na enig aandringen: „Ik kan me dat op zich wel voorstellen. Maar mijn ervaring is dat omwonenden onze zoekactie juist waarderen. Voor die oude baasjes is het echt een feestje. Ik heb nog geen negatieve reacties gehoord. Ze zijn blij dat wij die rommel uit de oorlog boven water halen. Dan kunnen kinderen die later gaan zwemmen, er geen last meer van krijgen.”
U beoefent een zeer gevaarlijke hobby?
„Nou nee. Ik weet echt wel ongeveer waar die munitie ligt. Daar blijf ik weg. Er blijft altijd een zeker risico. Maar als ik dat niet wil nemen, moet ik mijn hobby beëindigen. En daar kies ik niet voor.”