Binnenland

„Prachtig gaaf” vlindertje terug van weggeweest

Het kaasjeskruiddikkopje is terug van weggeweest. Het gevlekte vlindertje is na meer dan een halve eeuw weer gesignaleerd in Zuid-Limburg.

Regioredactie
5 May 2009 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 07:51

De vondst werd vrijdag gedaan in de omgeving van Maastricht. Een vrijwilliger van de Vlinderstichting zag het insect vliegen tijdens een vlindertelling, aldus woordvoerder Arnold van Vliet van de stichting maandag.Het is voor het eerst in 56 jaar dat het kaasjeskruiddikkopje in Nederland is gezien. De laatste waarneming werd in 1953 gedaan, aldus Van Vliet.

Het aangetroffen kaasjeskruiddikkopje is volgens de vlinderliefhebber „een vers mannetje.” De vlinder ziet er „prachtig gaaf” uit. De vleugels van het diertje waren ongeschonden. Vermoedelijk is de vlinder ter plekke uit de pop gekomen.

Volgens Van Vliet profiteert het kaasjeskruiddikkopje van de opwarming van de aarde. De vlinder werd de laatste jaren al vaker gesignaleerd in België en Duitsland. „De eerste helft van mei is de top van de vliegtijd van de eerste generatie, dus wellicht dat er nog meer kunnen worden gezien,” aldus Van Vliet.

Woordvoer J. Queis van de Limburgse afdeling van de Vlinderstichting is „blij” met de vondst. „De afgelopen eeuw zijn er van de honderd vlindersoorten nog zo’n veertig in Nederland over. Daarom doet het mij goed om te horen dat er weer eentje terugkomt. Het kaasjeskruiddikkopje is een leuk diertje.”

De soort, officieel Carcharodus alcaea, hoort thuis in bloemrijke ruigten, op braakliggende plekken en in spoorbermen. De vlinder zet zijn eitjes af op kaasjeskruid, een plantje dat in Zuid-Limburg volop voorkomt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer