Basisschool wil geen hoofddoek in de klas
De Amsterdamse scholiere Jasmin Bensid (12) mag in de klas geen hoofddoek dragen. Ze zit in groep 8 van de protestants-christelijke basisschool Timótheüs in de Amsterdamse wijk Geuzenveld en wordt sinds deze week apart gezet. De school verbiedt het dragen van petten, mutsen en hoofddoekjes in de klas.
De vader van het meisje, Abdel Bensid, heeft een klacht bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam ingediend. Volgens hem draagt zijn dochter al een jaar een hoofddoek maar stopte ze die steeds voor de les in haar tas. Sinds ze terug is van een vakantie in Marokko, wil ze de hoofddoek ook in de klas dragen.
„Ik ben met haar meegegaan naar school dinsdag om het de directrice te vragen, maar ze werd weggestuurd omdat het niet mocht.” Toen woensdag bleek dat Jasmin bleef weigeren haar hoofddoek af te doen, moest ze in het kantoor van de directrice werken. Daar moet ze nu blijven totdat het bestuur van de school een beslissing heeft genomen over het wel of niet toestaan van het hoofddoekje.
Vader Bensid is ontsteld over het verbod. „Een hoofddoek is niet te vergelijken met mutsen en petten. Die hebben niets met geloof te maken. We leven bovendien in een democratisch land. Ik begrijp echt niet waarom het niet mag.” Een aantal klassenassistenten van de school mag wel een hoofddoek dragen in de klas.
Als de school wordt aangeklaagd bij de Commissie Gelijke Behandeling, zal ze daar weinig kans maken. De commissie beschouwt het dragen van een hoofddoek door moslims als een geloofsuiting. Die mag alleen worden verboden als daarvoor gegronde redenen zijn. Zo oordeelde de commissie dat het dragen van een gewaad door een moslimmeisje tijdens gymlessen terecht werd verboden omdat het te veel risico’s opleverde.
Minister Van der Hoeven van Onderwijs vindt dat scholen eisen mogen stellen aan de kleding die leerlingen dragen. Dat geldt ook voor petten en hoofddoekjes, zei ze vanmorgen in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. „Als een school dat afspreekt in de reglementen, dan houd je je daaraan”, vindt Van der Hoeven. Leerlingen en hun ouders die het daarmee niet eens zijn, moeten maar op zoek naar een andere school.
Het middelbaar beroepsonderwijs buigt zich momenteel over gezichtssluiers. De BVe-raad, de brancheorganisatie voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, heeft de instellingen een basisnotitie gestuurd waarin met zoveel woorden staat dat het beter is af te zien van kleding die het hele gezicht bedekt.
Volgens een woordvoerder van de BVE-raad zal het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) Amsterdam het voortouw nemen bij de uitwerking van de notitie. Het ROC is van plan sluiers die het gezicht geheel bedekken, te verbieden.
De BVe-raad stelt in de notitie dat bedrijven niet zitten te wachten op gesluierde meisjes die stage komen lopen, dat een sluier de veiligheid en de communicatie niet ten goede komt en dat het kledingstuk de integratie van de draagsters in de Nederlandse maatschappij niet helpt. Met ingang van het komend schooljaar heeft het ROC in Amsterdam leerlingen verboden een sluier die alleen de ogen onbedekt laat, te dragen. Een van de meisjes heeft al laten weten naar de rechter te stappen.
Het verbod op de sluier is onderdeel van een nieuwe gedragscode voor de 35.000 leerlingen en de docenten. Het scholencomplex onderzoekt of ook andere gedragingen verplicht kunnen worden gesteld. Zo wil de instelling dat leerlingen voortaan Nederlands gaan spreken en dat docenten met ”u” worden aangesproken. Het ROC zal de gedragscode nog voor advies voorleggen aan docenten en andere betrokkenen.