„Commando’s vochten niet”
De negen commando’s hebben tijdens een massale vechtpartij in het Oostenrijkse Zell am See alleen een bevel opgevolgd door hun ernstig gewonde collega toen af te schermen. Dat zei hun Nederlandse advocaat Michael Ruperti. Hij kreeg dinsdag spreektijd van de Oostenrijkse rechter, voor wie de Nederlandse militairen terechtstaan.
Volgens het Nederlandse militaire strafrecht moesten ze een bevel hiertoe van hun commandant volgen, aldus de advocaat. Anders waren ze strafbaar. Ook het bevel was naar Nederlandse maatstaven rechtmatig gegeven, benadrukte de advocaat. Er moest een ernstig gewonde collega worden beschermd. De militairen die terechtstaan, hadden dus geen andere keus, hield Ruperti de Oostenrijkse rechter.Acht Oostenrijkse getuigen van de vechtpartij hadden eerder op de dag al verklaard dat ze de Nederlandse commando’s die daarvoor terechtstaan, niet herkenden. De Nederlandse militairen raakten met nog tien kameraden betrokken bij de massale vechtpartij met Oostenrijkers in de wintersportplaats. De commando’s die voor de rechtbank moeten verschijnen, weigerden eerder een boete te betalen. Ze vinden dat ze niets verkeerds hebben gedaan en dus onschuldig zijn.
De militairen zeggen dat ze zichzelf alleen hebben verdedigd en hulp aan een ernstig gewonde makker hebben verleend die een kopstoot en trappen op het hoofd kreeg en daarna hevig bloedde. Ze vinden dat ze er juist alles aan hebben gedaan ervoor te zorgen dat de dreigende situatie niet zou escaleren.
Dinsdag zijn dus geen belastende verklaringen afgelegd. Dat betekent overigens nog niet dat de terechtstaande commando’s in veilige haven zijn. In Oostenrijk ben je sneller dan in Nederland strafbaar als je betrokken bent bij een vechtpartij.
De Oostenrijkse wet stelt dat als betrokkenen zich niet hebben onttrokken aan geweld, je hebt meegedaan aan de vechtpartij. Volgens de Nederlandse advocaat van de commando’s, Michael Ruperti, was het voor de militairen echter onmogelijk zich uit de voeten te maken.
De rechter zal dinsdag nog uitspraak in de zaak doen.