„Kurkuma beïnvloedt werking geneesmiddelen”
AMSTERDAM (ANP) – Kurkuma, ook bekend als geelwortel of koenjit, kan de werking van geneesmiddelen sterk beïnvloeden. In landen waar kurkuma veel wordt gebruikt, zoals India en Indonesië, moeten artsen zich bewust zijn van de potentieel gevaarlijke effecten van het kruid.
Dat stelt Regina Apiah–Opong, die volgende week aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveert op een onderzoek naar geelwortel. Kurkuma is een belangrijk bestanddeel van kerriepoeder. Zoals de Nederlandse naam al aangeeft, kleurt het licht bitter smakende kruid gerechten geel.In Aziatische landen is kurkuma ook geliefd om de vermeende medicinale werking tegen onder andere geelzucht, darmonstekingen, menstruatieklachten, reuma en hersenaandoeningen als alzheimer en parkinson.
De werkzame stof in geelwortel is curcumine. Apiah–Opong vond dat curcumine van invloed is op twee stofjes die geneesmiddelen in de lever en in andere organen en weefsels afbreken. De invloed is volgens de promovenda zo sterk dat darm– en leverklachten kunnen optreden, terwijl door hoge concentraties in het bloed ook ernstige bijwerkingen kunnen ontstaan.
Nader onderzoek is nodig om vast te stellen op welke geneesmiddelen kurkuma precies negatief werkt. Maar omdat de geelwortel ook in veel homeopathische en biologische middelen voorkomt wegens de vermeende geneeskrachtige werking, is een waarschuwing alvast op zijn plaats, stelt Apiah–Opong.