Pleisterclowns toch samen met Cliniclowns
Stichting Cliniclowns Nederland en stichting Pleister Clowns bundelen hun krachten. Vanaf 1 januari 2002 is er nog maar een organisatie voor ziekenhuisclowns in Nederland. Dat maakten beide organisaties woensdag bekend in Eemnes.
Door de samenwerking is Cliniclowns nu de enige organisatie voor ziekenhuisclowns. De naam Pleister Clowns blijft nog een half jaar bestaan, maar moet per 1 juli 2002 zijn verdwenen. Door de fusie beschikt de stichting volgend jaar over ruim zestig clowns die in meer dan honderd ziekenhuizen en zorginstellingen werkzaam zijn.
De Cliniclowns, opgericht in 1992, wilden al langer samenwerken met ‘concurrent’ Pleister Clowns. Afgelopen voorjaar lijfde de stichting nog Clown en Ziekenhuis in, maar samenwerking met de Pleister Clowns kwam niet van de grond. „We vinden het fantastisch wat de Pleister Clowns hebben gedaan", aldus Cliniclowns–directeur Tom Doude van Troostwijk. „Maar die twee organisaties waren lastig voor het publiek. Mensen weten dan niet goed aan wie ze nu geld geven." De ziekenhuisclowns zijn afhankelijk van donaties en giften, het ziekenhuis krijgt de clown gratis op bezoek.
Peggy Hertog richtte drie jaar geleden Pleister Clowns op uit onvrede met het kleine bereik van ziekenhuisclowns tot dan toe. „De Cliniclowns werkten toen nog in zeven ziekenhuizen. Wij hebben ze flink wakkergeschud, bijna alle ziekenhuizen in Nederland beschikken nu over clowns", aldus Hertog. Eerder wilde ze niet fuseren met de Cliniclowns omdat ze het niet eens konden worden over de voorwaarden en garanties voor ziekenhuizen en clowns. „En dus de garantie voor het zieke kind. €De Pleister Clowns werken nu in 28 ziekenhuizen en beschikken over 14 clowns.