Binnenland

Commissie: Weg vrij voor CO2-opslag Barendrecht

De commissie MER heeft geen bezwaren tegen de ondergrondse opslag van CO2 in Barendrecht. Dat heeft de onafhankelijke commissie donderdag laten weten.

Regioredactie
24 April 2009 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 07:47
Ongeveer 300 inwoners van Barendrecht en Albrandswaard hielden op 21 maart in Barendrecht een protestmars tegen de plannen van Shell voor de ondergrondse opslag van CO2 in lege aardgasvelden in de twee gemeenten. Foto Jos Wesdijk
Ongeveer 300 inwoners van Barendrecht en Albrandswaard hielden op 21 maart in Barendrecht een protestmars tegen de plannen van Shell voor de ondergrondse opslag van CO2 in lege aardgasvelden in de twee gemeenten. Foto Jos Wesdijk

Haar rapport stuurt ze naar de ministeries van VROM en van Economische Zaken.Shell wil in Barendrecht de kooldioxide die afkomstig is van de eigen raffinaderij in de Rotterdamse haven, opslaan in uitgeputte aardgasvelden. De oliegigant kreeg daarvoor subsidie van milieuminister Cramer. Ook in Geleen is een proefproject gepland. In Limburg gaat het om opslag onder diepe steenkoollagen, een project van GTI en DSM.

Barendrecht is fel tegenstander van de opslag. De risico’s zouden onduidelijk zijn en bovendien vrezen inwoners dat de huizenprijzen dalen. De gemeente heeft echter weinig in te brengen; de uiteindelijke beslissing of het proefproject doorgaat, is aan het Rijk. Dan kan Shell de vergunningenprocedure in.

De commissie concludeert, na bestudering van het onderzoek dat Shell heeft laten doen, dat het rapport van de multinational voldoende informatie biedt om een besluit te kunnen nemen over de vergunningaanvraag. Er kleven aan het project geen risico’s, waardoor de proef wat de adviseurs betreft doorgang kan vinden. Het project voldoet volgens hen aan de wettelijke veiligheidsnorm. Gevaren zijn echter nooit helemaal uit te sluiten. Inwoners van het Rijnmondgebied lopen vanwege de aanwezigheid van onder meer de Rotterdamse haven sowieso altijd een risico. Bij dit project is dit niet groter dan bij andere activiteiten in de omgeving, aldus de commissie.

Juist op de locaties in Barendrecht kan op een veilige manier CO2 worden opgeslagen. De vrijwel uitgeputte gasvelden zijn qua grondlaag geschikt om broeikasgas in op te slaan. Bovendien wordt het gas over relatief korte afstand getransporteerd, wat kosten bespaart en minder risico’s voor het milieu meebrengt.

Daarnaast vindt de commissie dat Shell zorgvuldig is omgegaan met onzekerheden. „Daarbij is uitgegaan van de best beschik­bare wetenschappelijke informatie en praktijkkennis”, zo is in het rapport te lezen. De onderzoekers adviseren de overheden wel om het project op te nemen in rampenbestrijdingscenario’s.

De ministers van VROM en van Economische Zaken en de provincie Zuid-Holland nemen dit najaar een besluit over het ondergrondse veld. Zij gaan de komende maanden de wijken in waar de opslag moet komen om zich te laten informeren over de twijfels, zorgen en bezwaren van de bevolking. De partijen willen bij hun besluit de reacties van de gemeenten Barendrecht en Albrandswaard betrekken. Deze worden eind juni verwacht.

Zie ook het artikel „Opslag kooldioxide past in klimaatbeleid”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer