Veel ideeën voor stimuleren talent
Basisscholen hebben meer dan 200 voorstellen gedaan voor onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen.
Dat meldt het ministerie van Onderwijs. Staatssecretaris Dijksma deed eerder een oproep om met vernieuwende voorstellen te komen voor het onderwijs aan de bollebozen.Dijksma is blij met alle animo: „Het geeft aan dat het stimuleren van toptalent een thema is dat leeft bij scholen. Kinderen die iets sneller kunnen leren, krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Dat is wel nodig, want ongeveer een derde van deze leerlingen wordt niet voldoende uitgedaagd.”
Een commissie onder leiding van voorzitter R. Dijkgraaf van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) beoordeelt de projecten nu. De beste projecten komen in aanmerking voor een subsidie. In totaal gaat er 5 miljoen euro naar de zogenoemde ‘excellentieprojecten’.
In mei brengt de commissie-Dijkgraaf advies uit over de te subsidiëren ideeën.
De Onderwijsraad schat het aantal leerlingen dat onderpresteert in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs op 10 procent.
Staatssecretaris Dijksma vindt het belangrijk dat leerlingen worden gemotiveerd om hun talent te ontwikkelen. Om die reden is eerder vanuit het ministerie de website Beterweters.nl ontwikkelt. De site moet „uitdagend onderwijs” bieden „aan leerlingen die zich anders misschien gaan vervelen op school en dus het risico lopen dat zij onder hun eigenlijke niveau blijven hangen.” Leerlingen kunnen digitaal leermateriaal van de website halen en gezamenlijk onderzoeksprojecten uitvoeren. Ook leraren kunnen op de site terecht voor informatie over hoogbegaafdheid en leermateriaal.
De plannen van Dijksma om te investeren in begaafde leer-lingen richten zich in eerste instantie op het basisonderwijs. Verder is de investering niet al-leen bedoeld voor hoogbegaaf-de leerlingen, maar voor alle leerlingen met een IQ van 120 en hoger.
Een aantal scholen in Nederland heeft zelf al ideeën ontwikkeld om begaafde leerlingen te stimuleren. Verder biedt het Landelijk Informatiepunt (Hoog)begaafdheid scholen een handreiking voor het begeleiden van begaafde leerlingen. Ook zijn er sinds 2007 op verschillende locaties in Nederland speciale scholen voor hoogbegaafden.