Arm Jemen is vrijhaven voor terroristen
Het Nederlandse echtpaar dat twee weken geleden in Jemen werd ontvoerd, is vrij. Hieronder een korte beschrijving van Jemen; een land dat gebukt gaat onder armoede, ontvoeringen en terreur.
Ligging: Jemen is een Arabisch land dat grenst aan Saoedi–Arabië en Oman. Ten westen van het land ligt de Rode Zee en ten zuiden de Golf van Aden. De hoofdstad van de Jemenitische Republiek is Sanaa.Bevolking: Jemen is het armste land in het Midden–Oosten. Het telt bijna 24 miljoen inwoners, van wie de meesten islamitisch zijn en Arabisch spreken.
Geschiedenis: Het noorden van Jemen werd in 1918 onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk. De Britten trokken zich in 1967 terug uit het zuiden van het land. Het noorden en zuiden werden in 1990 samengevoegd tot de Jemenitische Republiek.
Economie: Jemen is grotendeels afhankelijk van olie–inkomsten en internationale hulp. De meeste inwoners zijn werkzaam in de landbouw.
Regering: De centrale regering in Sanaa van president Ali Abdallah Saleh mist in grote delen van het land gezag. Clans of stammen die vooral met rust willen worden gelaten, hebben net als groepjes extremisten relatief weinig te duchten van de staat. Ten zuiden van Jemen ligt bovendien Somalië, waar al sinds 1991 geen centrale regeringsmacht meer bestaat. De regio wordt daarom gezien als een uitgestrekte basis voor terroristen van al–Qaeda.
Ontvoeringen: In Jemen worden geregeld toeristen ontvoerd. Lokale stammen proberen op die manier druk uit te oefenen op de centrale autoriteiten. Zij eisen vooral geld en vrijlating van gevangenen en ze dreigen met aanslagen. In de meeste gevallen komen de gijzelaars na onderhandelingen weer vrij.
Aanslagen: In Jemen vinden geregeld aanslagen plaats op westerse doelen. In september kwamen zestien mensen om door een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Sanaa. In 2002 pleegde al–Qaeda een zelfmoordaanslag bij het Amerikaanse marineschip USS Cole in de haven van de stad Aden. Zeventien Amerikaanse militairen kwamen om. Ook toeristen vormen doelwit van de militanten. In maart werden vier Zuid–Koreanen gedood door een zelfmoordaanslag. In november werden twee Belgen gedood en in juli 2007 kwamen acht Spaanse toeristen om door een aanslag bij archeologische opgravingen.