Binnenland

Aboutalebs eerste honderd dagen

ROTTERDAM (ANP) – Serieus, betrokken en een uitstekende dossierkennis. Burgemeester Ahmed Aboutaleb maakt over het algemeen indruk in Rotterdam, maar toch zijn de kritische geluiden vanuit het Leefbaar Rotterdam-kamp nog niet verstomd. En van de rest van de raad mag het wel wat informeler.

11 April 2009 10:36Gewijzigd op 14 November 2020 07:42
ROTTERDAM – Serieus, betrokken en een uitstekende dossierkennis. Burgemeester Ahmed Aboutaleb maakt over het algemeen indruk in Rotterdam, maar toch zijn de kritische geluiden vanuit het Leefbaar Rotterdam-kamp nog niet verstomd. En van de rest van de raa
ROTTERDAM – Serieus, betrokken en een uitstekende dossierkennis. Burgemeester Ahmed Aboutaleb maakt over het algemeen indruk in Rotterdam, maar toch zijn de kritische geluiden vanuit het Leefbaar Rotterdam-kamp nog niet verstomd. En van de rest van de raa

Komende week is het honderd dagen geleden dat Aboutaleb tijdens een buitengewone raadsvergadering als burgemeester van de Maasstad werd geïnstalleerd. „We gaven hem toen het voordeel van de twijfel en dat doen we nog steeds. Maar de twijfels zijn wel groter geworden", constateert Leefbaar–voorman Ronald Sörensen.Het is geen geheim dat de leefbaren liever een andere burgervader hadden gezien. Sörensen noemde Aboutaleb al eens een Amsterdammer, een baantjesjager en een Ajaxfan. Het steekt hem dat de oud–staatssecretaris van Marokkaanse komaf twee paspoorten bezit. „En in dat debat heeft hij kansen laten liggen. Bovendien heeft hij tijdens verschillende werkbezoeken Arabisch gesproken. Dat moet hij niet doen. En hij profileert zich nog te veel als PvdA’er".

Wie echter in Rotterdam op straat de meningen peilt, krijgt veelal positieve geluiden te horen. Een betrokken burgemeester is het beeld dat in de stad hangt. Aboutaleb mag dan ook graag vertellen dat hij geregeld in zijn auto stapt om de problemen in de Maasstad met eigen ogen te aanschouwen. „Ik ben iemand die de feiten bij de bron checkt", zei Aboutaleb tijdens zijn eerste vragenuurtje van de gemeenteraad. Hij ging persoonlijk poolshoogte nemen bij winkeliers die last zouden hebben van intimidatie en diefstal.

De eigenzinnige Aboutaleb koos in zijn eerste maanden voor een harde lijn. Samen met onder meer zijn Amsterdamse collega Job Cohen besloot hij uitsupporters bij duels tussen Ajax en Feyenoord te weren. Aanleiding waren incidenten rond het treffen tussen beide teams in Amsterdam. Boze supporters die daarop demonstreerden kregen thuis bezoek van de politie en werden collectief aansprakelijk gesteld voor de schade die ze hadden veroorzaakt.

Toen in Rotterdam bij demonstraties tegen invallen in de Gazastrook kwetsende en racistische leuzen werden gescandeerd, trommelde hij alle religieuze leiders op „om de wortel van het kwaad aan te pakken". Hij ging daarbij – misschien onbedoeld – ook op de stoel van wethouder Rik Grashoff (Groenlinks, Integratie) zitten.

Volgens Remco Oosterhoff, voorzitter van de vertrouwenscommissie die zich boog over de burgemeestersvacature, heeft dat mogelijk te maken met zijn tomeloze ambitie. „Alle ogen zijn op hem gericht. Hij wil dolgraag laten zien dat hij het kan". Wat meer afstand zou soms beter passen, meent Oosterhoff. „Zijn voorganger Ivo Opstelten deelde in de probleemdossiers maar nam ze niet over".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer