Binnenland

Studenten ageren tegen maatregel Plasterk

Een maatregel van minister Plasterk (Onderwijs) om het wetenschappelijk onderzoek een kwaliteitsimpuls te geven, blijkt in de praktijk een verkapte bezuinigingsmaatregel die ten koste gaat van het universitair onderwijs.

Binnenlandredactie
10 April 2009 23:17Gewijzigd op 14 November 2020 07:42

Dat stelt het comité ”Redt Ons Universitair onderWijs” (ROUW) in een brief aan Plasterk en de Tweede Kamer. De brief is ondertekend door 44 studieverenigingen, die samen circa 32.000 studenten vertegenwoordigen. ROUW, onlangs opgericht op initiatief van Utrechtse studenten, maakte dit gisteren bekend.De gewraakte regeling uit 2007, de zogeheten ”Plasterkoverheveling”, betreft de gefaseerde overheveling van 100 miljoen euro van de universiteiten naar de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Plasterk beoogde hiermee jonge veelbelovende onderzoekers meer kansen te geven om de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek te verhogen.

„De realiteit is dat door de ‘onderzoekspot’ te verkleinen de totale geldpot van de universiteiten gewoonweg kleiner wordt”, aldus het comité.

Volgens de studenten dwingt de maatregel universiteiten docent-onderzoekers te ontslaan. Deze stafleden worden vervangen door assistent-onderzoekers in opleiding (aio’s), die worden betaald door de NWO en vooral druk zijn met het doen van onderzoek.

Het gevolg is dat er minder vaste docent-onderzoekers beschikbaar zijn om onderwijs te geven, minder vakken om uit te kiezen, colleges in grotere groepen en minder persoonlijke begeleiding. Het universitaire onderwijs wordt daardoor grootschaliger, onpersoonlijker en van lagere kwaliteit, zegt ROUW.

In de open brief stellen de studenten dat gedwongen ontslagen nu al aan de orde van de dag zijn. „Disciplines in de bètawetenschappen zijn al zwaar getroffen. Andere disciplines volgen snel. Ter illustratie: de Technische Universiteit in Delft gaat binnenkort reorganiseren. De Universiteit Twente staat dit jaar op een tekort van 5,5 miljoen euro en de universiteiten van Leiden en Utrecht schrappen al fors in hun opleidingen biologie.”

Volgens ROUW is dit slechts „het topje van de ijsberg.” De achteruitgang in het onderwijs zal „op de lange termijn” eveneens de kwaliteit van onderzoek aantasten, vrezen de studenten, wat ook nadelig zal zijn voor de concurrentiepositie van de Nederlandse economie.

Zij vinden het hoog tijd dat Nederland, ondanks de economische crisis, weer gaat investeren in universitair onderwijs, „aangezien er in de laatste jaren steeds minder geld per student is uitgegeven.”

De studenten verwachten dat Plasterk spoedig met een oplossing komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer