Gesteggel over aanpak sloten
Projectontwikkelaar CV Woerdblok BV uit Katwijk eiste donderdag bij de Raad van State dat het hoogheemraadschap Delfland opdraait voor de onderhoudskosten van de aangelegde sloten en waterbergingen in de Naaldwijkse nieuwbouwwijk Woerdblok.
Woerdblok en Delfland vochten gisteren in Den Haag een principezaak uit over de vraag wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van sloten en waterwegen in nieuwbouwwijken. De uitkomst van de rechtszaak kan bepalend zijn voor het waterbergingsbeleid van Delfland.Delfland eist dat Woerdblok opdraait voor de bagger- en ontkrozingskosten van de waterlopen in de nieuwbouwwijk. Normaal draaien woningeigenaren op voor het onderhoud voor kleine sloten en beheert het hoogheemraadschap brede sloten en afwateringskanalen. Delfland voert een beleid waarbij voor woningbouw gedempte sloten en waterlopen geheel moet worden gecompenseerd, plus een extra compensatie van 10 procent.
Projectontwikkelaar Woerdblok was bereid 10 procent extra water in de nieuwbouwwijk aan te leggen door de eerder geplande sloten flink te verbreden. Delfland wil echter niet opdraaien voor het onderhoud van de brede sloten en eist dat Woerdblok opdraait voor het onderhoud of een afkoopsom van 130.000 euro voor de gehele wijk betaalt.
Woerdblok is het daar niet mee eens en stapte in hoger beroep naar de Raad van State. Woerdblok wil wel de aanlegkosten betalen maar niet het onderhoud of de afkoopsom. „Het gaat niet zozeer om het bedrag maar wel over het feit dat we achteraf na het sluiten van een overeenkomst opeens geconfronteerd worden met extra kosten. Als we van tevoren hadden geweten dat Delfland ons met de onderhoudskosten van de brede sloten wilde opzadelen, hadden we een andere oplossing gekozen door bijvoorbeeld meer smallere sloten aan te leggen”, zei een woordvoerder van Woerdblok.
De raadsman van Delfland erkende dat een uitspraak van de Raad van State grote gevolgen kan hebben voor het waterbergings- en onderhoudsbeleid van het hoogheemraadschap. Alleen Delfland eist bij nieuwbouwprojecten een uitbreiding van het wateroppervlak van 10 procent. „Dat komt omdat Delfland een van de laagst gelegen waterschappen is met de meeste bebouwing. Om die reden willen we extra water in nieuwbouwprojecten hebben”, zei Besselink.
Mocht de Raad van State Delfland gelijk geven, dan is de kans groot dat extra onderhoudskosten uiteindelijk op het bordje van de nieuwe bewoners komen.
De uitspraak volgt over enkele weken.