Binnenland

Bronnen van straling

In het digitale tijdperk hebben mensen naast het bekende mobieltje diverse bronnen in huis die elektromagnetische velden genereren. Een overzicht.

Wetenschapsredactie
9 April 2009 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 07:41
Stralingsbronnen. Foto NPS
Stralingsbronnen. Foto NPS

DECT-huistelefoonDe Digital Enhanced Cordless Telephone (DECT) is de grootste en meest voorkomende bron die hoogfrequente straling produceert. Het basisstation waar het handtoestel in staat, geeft 24 uur per dag een pulserend signaal af met een frequentie van 100 Hz. Dit betekent dat de zender honderd keer per seconde een signaaltje stuurt.

De straling die DECT-telefoons afgeven, blijft ver binnen de door de gezondheidsautoriteiten opgestelde normen ter voorkoming van opwarming. Met het oog op biologische effecten van hoogfrequente straling adviseren sommige wetenschappers uit voorzorg zo weinig mogelijk draadloze apparatuur te gebruiken, zolang niet ondubbelzinnig vaststaat dat deze ook op de lange termijn veilig is.

Er zijn DECT-telefoons te koop die geen straling afgeven zolang ze in het basisstation staan. Deze zogeheten ecodect-telefoons zijn ook zuiniger in energieverbruik.

WLAN-draadloos netwerk

Het draadloze Wireless Local Area Network (WLAN) is de tweede stralingsbron in huis. Bedrade netwerken zijn door laptopgebruikers veelal ingeruild voor draadloze systemen. De router genereert echter, net als het basisstation van de DECT-telefoon, continu hoogfrequente elektromagnetische straling. Ook de WLAN-adapter in de laptop genereert hoogfrequente straling op korte afstand van de computergebruiker. Deze functie kan uitgezet worden.

DECT-babyfoon

De DECT-babyfoon werkt precies hetzelfde als de DECT-telefoon. Critici waarschuwen tegen het gebruik ervan bij pasgeborenen vanwege de kwetsbaarheid van jonge levens. Er zijn alternatieven: draadloze babyfoons die alleen een elektromagnetisch veld genereren als de baby geluiden maakt.

Bluetoothapparatuur

Bluetooth is een vorm van draadloze communicatie die gebruikmaakt van gepulste elektromagnetische velden. Bij versterkte Bluetooth zijn de blootstellingswaarden vergelijkbaar met die van een WLAN draadloos netwerk. Een draadloze muis en een draadloos toetsenbord werken met infrarood- of elektromagnetische straling. Het zendvermogen is laag, maar de zender ligt dicht bij de gebruiker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer