Binnenland

Stijging fietsdiefstal baart politie zorgen

Het baart de politie in Gouda zorgen dat er in de eerste drie maanden van dit jaar meer fietsen werden gestolen dan in de vergelijkbare maanden van vorig jaar. Werden er toen 154 fietsen gestolen nu werd er al 234 keer aangifte van gedaan. Een stijging van bijna 52 procent. Overigens werden er ook meer fietsen gestolen in Bodegraven ( van 20 in 2008 naar 32 dit jaar) en Nieuwerkerk aan den IJssel ( van 38 in 2008 naar 44 dit jaar).

Regioredactie
8 April 2009 15:00Gewijzigd op 14 November 2020 07:41

Uit onderzoek is gebleken dat fietsen werden gestolen na het met een loper openen van fietssloten. De politie adviseert daarom de fiets met goedgekeurde sloten af te sluiten. Veder is het belangrijk om altijd aangifte te doen.Voorkom diefstal!
Fietsdiefstal behoort tot de categorie kleine criminaliteit, maar niettemin krijgen veel mensen er in hun leven een of meerdere keren mee te maken en zorgt het voor veel ongemak en frustratie. Behalve dat het vervelend is, kan het ook een groot financieel verlies betekenen.

Toch stonden veel van de gestolen fietsen slechts met één ringslot vast. De politie adviseert daarom de fiets met goedgekeurde sloten, op de juiste wijze en aan de vaste wereld vast te zetten. Het liefst in een bewaakte fietsenstalling of anders op een goedverlichte plek. Overigens kunnen goede sloten de diefstal niet altijd voorkomen, maar wel vertragen.

Doe altijd aangifte!
Om het probleem van fietsdiefstal uit de wereld te helpen is het van essentieel belang om aangifte te doen. Aangifte doen is altijd zinvol! Op deze manier wordt een fiets herkenbaar als ‘gestolen’ en kunnen de dief, de heler en de fiets worden opgespoord. De politie kan dus pas in actie komen als er aangifte gedaan is.

Via de website www.fietsendiefstal.nl kan er een fietsenpaspoort aangemaakt worden waarin alle unieke eigenschappen van de fiets kunnen worden genoteerd. Van fietsdiefstal kan via internet aangifte gedaan worden; www.politie.nl

Meld het de politie!
De politie vraagt mensen om verdacht gedrag direct te melden via 112. het gaat dan om het rondscharrelen/zoeken van een persoon of personen op plaatsen waar fietsen staan, het inladen en het slepen van fietsen en de kans bestaat dat de politie kan ingrijpen. In andere gevallen vraagt de politie om een goede beschrijving te maken van de personen of de voertuigen waarmee ze zijn en daarvan melding te maken bij de politie via 0900-8844.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer