Commissie Brinkman overdenkt reddingspoging voor pers
AMSTERDAM (ANP) – De commissie Brinkman worstelt met de opdracht van minister Plasterk (Media) om op korte termijn advies uit te brengen over de verdeling van acht miljoen euro voor innovatie van de perssector. Dit bleek dinsdagavond tijdens een debat in Amsterdam, georganiseerd door de beroepsvereniging voor journalisten NVJ.
Plasterk wil van de commissie, onder leiding van Elco Brinkman, voor eind april horen hoe hij uitgeverijen kan helpen bij het innoveren van kranten. Hij wil weten welke media de steun nodig hebben en welke criteria moeten gelden bij het verdelen van de miljoenen. Op de langere termijn verwacht hij dat de commissie zich bovendien uitspreekt over de toekomst van de krantensector en oplossingen aandraagt voor onder meer dalende inkomsten en distributieproblemen bij dagbladen.Commissielid Bart Brouwers, hoofdredacteur van Sp!ts, gaf tijdens het NVJ–debat aan dat het moeilijk is om beide opdrachten uit elkaar te houden, omdat ze zo met elkaar verweven zijn. Voor uitstel pleitte hij echter niet. „Elke dag uitstel is zonde", aldus Brouwers. Wel waarschuwde hij de journalisten in de zaal voor al te veel optimisme. „We gaan de sector niet redden met acht miljoen, maar we hebben inmiddels wel honderden suggesties gehoord om de sector te helpen".
Centraal tijdens het debat stond de vraag hoe de overheid de noodlijdende pers kan helpen. Barbara van Beukering van Het Parool, Jacques Kuyf van het Financieele Dagblad en Pieter Broertjes van de Volkskrant pleitten voor lagere distributiekosten. Arendo Joustra van Elsevier noemde het oneerlijk dat de (regionale) publieke omroepen reclames mogen uitzenden en daarmee commerciële partijen dwarsziten. Joustra pleitte voor een onderzoek naar de effecten hiervan.
Esther Lammers van Trouw ziet liever dat de overheid voor kranten bijdraagt aan investeringen in nieuwe producten en bijscholingscursussen. Journalist Mark Koster van De Pers stelde juist voor om webloggers met goede ideeën subsidiëren.
Geen van de aanwezigen zag iets in de Franse oplossing om alle 18–jarigen een gratis krantenabonnement te geven om hun interesse in kranten aan te wakkeren. „Help dan liever de stichting Krant in de Klas", zei Van Beukering.