Binnenland

Werkgroep buigt zich over veiliger ov

DEN HAAG (ANP) – De agressie in het openbaar vervoer blijft niet onbeantwoord. Een mogelijke maatregel is het breder en slimmer inzetten van (spoorweg)politie en camera’s om de pakkans te vergroten. Ook krijgen veiligheidsmedewerkers wellicht meer bevoegdheden om op te treden.

2 April 2009 13:28Gewijzigd op 14 November 2020 07:38
DEN HAAG – Provincies en stadsregio’s moeten alles in het werk stellen om agressie en geweld in het openbaar vervoer te bestrijden. Foto ANP
DEN HAAG – Provincies en stadsregio’s moeten alles in het werk stellen om agressie en geweld in het openbaar vervoer te bestrijden. Foto ANP

Minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst en haar collega Camiel Eurlings (Verkeer) hielden donderdag spoedoverleg met de betrokken partijen. Ze werden het eens over een Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer om een pakket maatregelen uit te werken tegen de agressie en het geweld.Het beeld is, stelt Binnenlandse Zaken, dat de veiligheid in het openbaar vervoer de afgelopen jaren niet achteruit is gegaan, maar dat de incidenten wel ernstiger worden.

Sociale veiligheid staat hoog op de agenda, maar de maatregelen verschillen en sluiten niet altijd goed op elkaar aan. De werkgroep gaat de aanpak intensiveren, stroomlijnen en lacunes opvullen. Voor de zomer zullen de resultaten met de ministers worden besproken.

Ter Horst zei na het spoedoverleg dat zij niet meer spoorwegpolitie wil inschakelen, maar agenten effectiever inzetten. De vakbonden FNV en VVMC pleiten al langer voor tweehonderd extra agenten. Een andere maatregel die in het vat zit, is het verhalen van alle schade op daders. Eurlings verwees naar het voorbeeld van het financieel uitkleden van daders door de Nederlandse Spoorwegen.

In een brief aan de provincies en stadsregio’s noemde staatssecretaris Huizinga (Verkeer) het cruciaal dat ze in hun aanpak van het geweld goed samenwerken met politie en de vervoerbedrijven. Zij spreekt die overheden aan, omdat zij de concessies verstrekken aan ov-bedrijven.

De vakcentrale FNV zet intussen haar plannen voor een landelijke actiedag op 6 april door. Volgens de FNV zijn de grenzen van het toelaatbare allang overschreden. Agressie en mishandeling van mensen tijdens de uitoefening van hun beroep is inmiddels een dagelijks verschijnsel.

Op twintig plaatsen staan demonstraties gepland. In Amsterdam behoren voorzitter Edith Snoey van de ambtenarenbond Abvakabo en minister Ter Horst tot de sprekers. In Rotterdam zijn dat onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb en FNV-voorzitter Jongerius.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer