Binnenland

Onderzoek: opslag CO2 onveilig in Barendrecht

Ondergrondse opslag van CO2 in Barendrecht is minder veilig dan diverse veiligheidsonderzoeken doen geloven. Dit onthulde het populairwetenschappelijke maandblad NWT Natuurwetenschap & Techniek zaterdag.

Regioredactie
30 March 2009 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 07:36

Volgens het tijdschrift houdt de milieueffectrapportage (MER) geen rekening met CO2-lekkages bij windstil weer of met terroristische aanslagen.Ook zou de MER-studie niet meetellen dat de injectieput waar de CO2 onder hoge druk de grond ingaat, is omringd door dijkjes, zodat een CO2-wolk kan blijven hangen.

Shell wil in Barendrecht als proefproject CO2 opslaan op een terrein waar nu nog gas wordt gewonnen. Dat gasveld komt binnenkort leeg. De ministeries van VROM en Economische Zaken stelden aan Shell 13 miljoen euro beschikbaar voor de proef. Gedeputeerde Staten van de provincie moeten nog vergunning verlenen voor het project.

Het computermodel waar de veiligheidsberekingen mee zijn gedaan, deugt niet volgens het blad. „Over de kans dat een grote CO2-wolk bij windstil weer blijft hangen achter de dijken of tussen de bebouwing kan het model niets zinnigs zeggen.”

Wel benadrukt het blad dat de kans op een CO2-ramp klein is.

Volgens Shell heeft de overheid dit computermodel gekozen om te gebruiken voor milieueffectrapportages. Het bedrijf noemt de veronderstellingen van de NWT „ongefundeerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer