Hulp voor commissie-Davids
Onderzoeksjournalisten steken de commissie-Davids, die de Nederlandse besluitvorming rond de invasie in Irak onderzoekt, de helpende hand toe.
Donderdag overhandigen ze Willibrord Davids de resultaten van zes jaar onderzoeksjournalistiek naar de Nederlandse rol bij de oorlog in Irak.Volgens Huub Jaspers van het VPRO-radioprogramma Argos kan Davids zijn voordeel doen met het dossier, omdat de vragen waarop hij een antwoord moet zien te vinden, ook onderwerp van journalistiek onderzoek zijn geweest. Het gaat dan onder meer om de juridische onderbouwing van de Nederlandse steun en de vraag welke informatie daarbij een rol heeft gespeeld.
Davids ontvangt een chronologisch overzicht van alle publicaties met daarbij alle publicaties zelf, zowel van de publieke en de commerciële omroep als van de schrijvende pers. Zijn commissie zal dan volgens Jaspers gemakkelijker voorvallen kunnen natrekken die door onderzoeksjournalisten zijn gemeld, zoals Nederlandse militaire betrokkenheid bij de oorlog in Irak.
Overigens benadrukte minister voor Ontwikkelingssamenwerking Koenders zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed dat de commissie alle documenten van de overheid kan inzien. Defensiedeskundige Ko Colijn had gesteld dat dit belemmerd wordt door een informatieprotocol dat de commissie heeft ondertekend. Maar dat heeft volgens Koenders niets met geheimhouding te maken. „Er is geen enkele poging van de Nederlandse regering om iets geheim te houden.”
Het protocol baart Davids geen zorgen. Een dergelijk protocol is ook opgesteld bij eerdere commissies, zoals de commissie-Van den Haak, die onderzoek heeft gedaan naar de beveiliging van Pim Fortuyn.
Woensdag houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over het informatieprotocol. GroenLinksleider Halsema wil voor dit debat nog een brief van het kabinet over berichtgeving in De Telegraaf van zaterdag.
Daarin staat dat de inlichtingendienst AIVD het kabinet op het verkeerde been heeft gezet bij de besluitvorming over Irak door klakkeloos buitenlandse inlichtingen over te nemen.
Binnenkort rondt de AIVD de screening af van alle commissieleden. Als de dienst het groene licht geeft voor alle commissieleden, kunnen zij beginnen aan het bestuderen van (staats)geheime documenten. De commissie heeft nog geen mensen gehoord.