Voorlichtingssite wil af van „onkunde”
Een nieuwe, nationale voorlichtingssite wil de onkunde onder jongeren over seksualiteit verminderen. Centraal staat dat seksualiteit moet kunnen als een jongere daarvoor kiest.
De site werd vanmiddag gepresenteerd in aanwezigheid van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. De site beantwoordt vragen over seksualiteit, relaties, anticonceptie en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).Op de site is onder meer een zogeheten funzone. Daar zijn onder andere clips te zien waarin (half)naakte personen aandringen op het gebruik van een condoom. Zeer veel onderdelen van de site, sense.info, worden geblokkeerd door het filter van Kliksafe. Deze blokkeert sites met im- of expliciete aan seksualiteit gerelateerde verwijzingen of afbeeldingen.
In een apart hoofdstukje wordt aandacht besteed aan ”Seks, cultuur en geloof”. Jongeren met vragen over bijvoorbeeld schuldgevoelens vanwege seks voor het huwelijk worden verwezen naar de infolijn van Sense. Op de site staat centraal dat een jongere voor seksualiteit moet kunnen kiezen wanneer hij daar zelf aan toe is.
Woordvoerder Van der Veen bestrijdt dat sense.info een zwaar door de overheid gesubsidieerd product is, omdat het een koppeling is van bestaande voorlichtingskanalen.
Er bestaat onder jongeren behoefte aan betrouwbare informatie, aldus Van der Veen. Een van de oorzaken is het feit dat op internet veel sites over seksualiteit aanwezig zijn die geen betrouwbare informatie bieden.
„Bij jongeren is veel onkunde, maar ook veel onzekerheid bij het maken van keuzes rond seksualiteit. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen worden voorkomen. Ook zijn er nogal wat jongeren die denken dat de anticonceptiepil leidt tot onvruchtbaarheid”, aldus Van der Veen.
De site wil alle groepen jongeren bereiken: „Het meisje dat tot haar huwelijk maagd wil blijven, maar ook homoseksuelen.”
Jongeren moeten de informatie „op maat” krijgen. Ze kunnen vragen per e-mail en per telefoon stellen, maar ook in een persoonlijk gesprek op een spreekuur bij de deelnemende organisaties, onder meer alle GGD’en.