Plan Fort Asperen bedreiging natuur
De plannen van de overheden met het Lingekwartier en het KunstFort in Asperen stuiten op weerstand van de inwoners en de Vereniging Behoud Lingelandschap (VBL). De natuur zou eronder lijden.
„We hebben niets tegen wandelaars of fietsers. Het is hier prachtig en daar mogen anderen ook van genieten. Maar het moet niet te groot worden, want dit is een kwetsbaar gebied”, zegt Trudi Zwart uit Asperen, een van de actievoerders.De voormalige sluiswachterswoning van de familie Zwart staat op een idyllisch plekje: aan de ene kant zicht op de stadsmuur van Asperen, aan de andere kant het stoere fort, dat oprijst uit het groen. „Mooi hè. Mensen die hier wonen, gaan nooit meer weg”, constateert Zwart.
Bart Slob is het met haar eens. De Leerdammer bezit een stukje grond achter het fort en geniet met volle teugen van het natuurschoon en de broedende ijsvogels. „Zo moet het blijven. Onlangs wees een enquête uit dat de inwoners van Asperen rust en groen de belangrijkste voorwaarden vinden voor hun woongenot.”
Beiden kwamen daarom in actie toen bleek dat er ambitieuze plannen lagen voor het KunstFort en de omgeving. Het project Lingekwartier is bedoeld om de voormalige Hollandse Waterlinie te restaureren en herkenbaar te maken.
Daarnaast is het bestuur van KunstFort Asperen bezig met de ontwikkeling van een eigen masterplan. Het masterplan bevat een aantal ingrijpende voorstellen voor de bebouwing van het forteiland en de openstelling van de horeca.
De beide projecten moeten ertoe leiden dat het Fort Nieuwe Steeg in Herwijnen 50.000 toeristen gaat trekken. Voor Fort Asperen mikt men op 35.000 bezoekers per jaar.
De actievoerders ontdekten verder dat de uitbater van de taveerne bij het fort de laatste jaren zeer ondernemend was. Verhuur van bootjes, nachtelijke feesten en partijen, compleet met vuurwerk, lekker spannend vleermuizen kijken; het verhoogde de amusementswaarde van het fort. Maar allemaal zonder vergunning.
Zwart: „Ik gun mensen best een verzetje, maar dit gaat ten koste van de natuur. En van de rust. Met name in het weekeinde is er overlast.”
De gang van zaken trok de aandacht van de VBL, die alle ontwikkelingen rond de Linge in de gaten houdt. De VBL, omwonenden, landeigenaren en 300 sympathisanten verenigden zich in ”Ons Lingekwartier”. Met de nadruk op ”ons”, stelt VBL-bestuurslid Duco van Herwaarden: „Er is niets tegen de restauratie van het fort. Maar de activiteiten moeten kleinschalig blijven, met vergunningen en een handhavingsbeleid. De infrastructuur is ongeschikt om veel toeristen op te van-gen. Bij het fort kunnen vijftien auto’s staan. De rest staat op de dijk en in de dorpen. Zon-der goede parkeervoorziening is het onzin grote evenementen te organiseren op Fort Aspe-ren.”
Via gesprekken en inspraak probeert ”Ons Lingekwartier” invloed uit te oefenen op plannenmakers en bestuurders. Dit lijkt succesvol. Vorige week bleek dat het bestuur van KunstFort Asperen onder druk van de publieke opinie en geldgebrek gas heeft teruggenomen. De bouwplannen worden drastisch beperkt, de horeca gaat om 21.00 uur dicht.
Burgemeester S. van Schaijck van Geldermalsen treedt terug uit het algemeen bestuur van het KunstFort Asperen. Van Schaijck had zitting in drie plancommissies. De gemeente meldt in een persbericht: „De drie invalshoeken kunnen een voordeel zijn, omdat de burgemeester een brugfunctie kan vervullen. Aan de andere kant is de schijn van belangenverstrengeling snel gewekt.”