Binnenland

Commissie adviseert fusie in ’t Gooi

Even werd de kloof tussen Haagse politiek en de burger klein, toen gisteren Eerste Kamerleden zich uitspraken over de fusie in de Gooi- en Vechtstreek. De commissie-Lemstra bracht aan de gemeenten Naarden, Bussum, Weesp en Muiden het advies uit om te fuseren onder de naam GV-4-gemeente. Alleen Bussum ligt dwars.

Van onze verslaggever
17 March 2009 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 07:31

Staatssecretaris A. Bijleveld van Binnenlandse Zaken nam maandag het rapport over de herindeling van de vier gemeenten aan uit handen van W. Lemstra, voorzitter van de commissie en Eerste Kamerlid voor het CDA. De commissie-Lemstra vindt herindeling nodig, omdat de taken op het gebied van wegen- en woningbouw de gemeenten boven het hoofd groeien.Het rapport is het resultaat van een grondig onderzoek, stelt Lemstra in zijn toelichting. De commissie had de taak om een uitvoerig advies uit te brengen over het nut van de fusie. Daarbij was de commissie verplicht om ook andere wijzen van samenwerking te onderzoeken.

De commissie nam onder andere het Finse model in beschouwing, waarbij een grote gemeente gastheer is van de kleinere gemeenten in de regio. Zij zijn verplicht een groot aantal taken over te hevelen naar de grootste gemeente. In het geval van de gemeenten in het Gooi zou Bussum de gastgemeente worden. De commissie zag echter van dit model af vanwege de logheid van deze bestuursvariant.

Alleen de vorming van een GV-4-gemeente kan Naarden, Bussum, Weesp en Muiden nog redden, schetst Lemstra. Wanneer zij hun bestuurlijke taken bundelen, zijn ze een sterke tegenspeler voor de grote gemeenten Amsterdam en Almere.

Verheugd
Staatssecretaris Bijleveld reageert verheugd op het advies van de commissie. Het rapport noemt ze toekomstgericht. „We hebben hier een goed plan staan voor de komende vijftien jaar.” En dan? „Misschien komt er over vijftien jaar een grote Gooigemeente. Maar zo’n sterk bestuur kunnen we nu niet in één keer realiseren.”

Hoe de staatssecretaris zal omgaan met het verzet van Bussum kan ze nog niet zeggen. Eén ding wil ze er wel vast over kwijt: „Als een fusie gewestelijk gewenst wordt, kan een gemeente het niet tegenhouden.”

De burgemeesters van Muiden, Weesp en Naarden blazen de loftrompet voor het werk van de commissie. Ze roepen de staatssecretaris op haast te maken met het wetsvoorstel, zodat de herindeling spoedig werkelijkheid wordt.

Met name de gemeente Muiden is uit de brand geholpen. Muiden besteedt zijn taken op het gebied van WMO en sociale zaken al uit. Ook worstelt het dorp met een woningbouw-opgaaf van 4000 huizen en de uitbreiding van het wegennet. De Muidense burgemeester toont zich tevreden dat ze nu „eindelijk haar werknemers zekerheid kan geven.”

Positief
Bussum laat al jaren een positief geluid horen wat betreft herindeling, meent burgemeester M. Schoenmaker. Alleen de voorwaarde om te fuseren met zowel Naarden als Muiden en Weesp, accepteert Bussum niet. De gemeente wil alleen met Naarden in zee. Die gemeente is in de loop der tijd aan Bussum vastgegroeid. „Voor onze burgers en zelfs voor de NS zijn Naarden en Bussum al decennialang een eenheid. Wanneer we die twee zouden samenvoegen, hebben we een sterke gemene deler.”

Weesp en Muiden liggen voor de politicus minder voor de hand in de gesprekken over een fusie. Het woningbouw-probleem van Muiden hoort niet op het bordje van Bussum, vindt hij. „Als er in Muiden acute problemen zijn, moet daar een direct middel voor gevonden worden, en niet zoiets indirects als een herindeling.”

Schoemaker meent dat er nog wel af te dingen valt op het rapport van de commissie. „Er zijn alternatieven genoemd, maar die zijn te snel verworpen om serieus te overwegen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer