Dagbladen dagen overheid om knipselkranten
De gezamenlijke Nederlandse dagbladen dagen de rijksoverheid voor de rechter wegens de knipselkranten die ministeries intern verspreiden. Dat maakte het Nederlands Uitgeversverbond, waarin de uitgevers zijn verenigd, maandag bekend.
Knipseldiensten scannen de inhoud van kranten en bedienen daarmee via intranetten en in gedrukte vorm dagelijks duizenden ambtenaren. Die hoeven daarom geen abonnement op een krant te hebben. „Maar bovenal frustreert deze praktijk de investeringen die uitgevers hebben gedaan in de digitale levering van hun producten aan de professionele markt”, staat in een verklaring.
De uitgevers willen dat de overheid voor het gebruik in knipselkranten een redelijke vergoeding betaalt. De bijna twee jaar durende onderhandelingen daarover hebben tot nu toe niets opgeleverd.
De ministeries vinden de al jaren gangbare werkwijze niet onrechtmatig. „Voor de uitgevers stond er daarom geen andere mogelijkheid open dan de zaak aan de rechter voor te leggen. De uitgevers vragen een marktconforme vergoeding voor het gebruik van hun dagbladinformatie, zoals die ook met andere marktpartijen is overeengekomen. Deze aanpak wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten”, aldus de verklaring.
Volgens de uitgevers is de kwestie nu extra actueel, omdat 22 december een Europese richtlijn over het auteursrecht in de Nederlandse wet had moeten zijn overgenomen. Daarin staat dat het maken van knipselkranten zonder toestemming van de rechthebbenden niet is toegestaan.
De uitgevers zijn bij de rechtbank in Den Haag een bodemprocedure tegen de Staat begonnen, wat inhoudt dat het nog lang kan duren voordat er een uitspraak van de rechter is. Volgens advocaat D. Visser is het kranten niet direct om schadevergoeding (al dan niet met terugwerkende kracht) te doen, al hebben zij daar wel recht op. De uitgevers is er in eerste instantie veel aan gelegen een goede regeling voor de toekomst te maken.
De ministeries en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) kunnen voorlopig nog geen reactie geven op de rechtszaak.