Binnenland

Waterkeringen Overijssel voldoen niet

Enkele waterkeringen in de provincie Overijssel moeten worden aangepast om de kans op een dijkdoorbraak te verkleinen. Dat blijkt uit een rapport van de provincie.

Van onze correspondent
13 March 2009 14:54Gewijzigd op 14 November 2020 07:30

Bij 18 procent van de keringen en dijken moeten maatregelen getroffen worden.In het Verslag Toetsing Regionale Waterkeringen is aan de waterbeheerders gevraagd hun keringen te onderzoeken. Uit de verslagen blijkt dat 59 procent van de keringen een voldoende scoort. Nog eens 12 procent van de keringen is niet getoetst omdat ze niet meer als zodanig in functie zijn of omdat er momenteel herstelwerkzaamheden plaats vinden. Bij de overige 18 procent van de keringen blijkt de kans aanwezig dat ze bij extreem hoogwater falen en dat er een overstroming optreedt.

Waterschap Groot Salland beheert 128 kilometer aan dijken en keringen in Overijssel. Delen van de dijken op het Kampereiland, ten noorden van Kampen, scoren een onvoldoende. Deze dijken en kades zijn veelal te laag, blijkt uit het rapport.

De keringen langs de Weteringen (die de afwatering voor de stad Zwolle verzorgen) zijn onvoldoende stabiel en zijn op plaatsen niet hoog genoeg.

Ook blijkt dat de in 2006 vastgestelde maatgevende waterstanden te laag zijn. De waterstanden in de Vecht blijken in de praktijk hoger te liggen dan eerder berekend. Waterschap Velt en Vecht moet de keringen bij Hardenberg en Gramsbergen verbeteren.

Volgens W. Meuleman van waterschap Groot Salland zijn de normen in de tussentijd aangescherpt. „We zijn samen met de provincie aan het berekenen hoeveel water we kunnen verwachten. Bij het Kampereiland voldoen de dijken nu niet aan de nieuwe verwachtingen. Er is een kans dat we daar dijken of kades moeten verhogen of verstevigen.” Van een acute dreiging tot dijkdoorbraak is geen sprake, zegt Meuleman. „Honderd procent veiligheid kunnen we nooit garanderen. De dreiging is nu niet anders dan gisteren of vorig jaar.” Het waterschap wil dit jaar nog duidelijk hebben welke maatregelen getroffen moeten worden. Onbekend is nog wat de mogelijke dijkverhogingen zullen kosten.

De waterbeheerders krijgen tot 2015 de tijd om de keringen op orde te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer